View this email in your browser  - öppna hela Nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet ReseMagazinet Extra     

Nr. 253 Mars 2023    

  Restips från BUDGETRES.se i mer än 11 ​​​​år   

Ord från redaktören


Hej!
 

Inflation, krympflation, snikflation

Hänger du med? Lurad?

Krympflation är en produkt som behållit priset, men blivit mindre som t.ex. Pågens bröd, Gott Gräddad som krympt från 680 gram till 550 och Triumfglass Gammaldags Gräddglass vars tvålitersförpackning nu är 1,75 liter och hushållsrullar som blivit kortare eller Apotekets tandborstar TePe som nu bara innehåller 3 borstar (närmare 76 % prisökning/tandborste!)

Snikflation (eng. Shimpflation) är när företag försämrar kvalitén på varor och tjänster för att spara pengar. Hotellfrukosten blir mindre, kundtjänsten underbemannad etc. Produkter har spätts ut som t.ex. Änglamarks Kulörtvätt som nu bara räcker till 25 tvättar, mot tidigare 30.

Allt detta för att du inte egentligen ska märka förändringarna till det sämre.
- Vem kan man lita på?


Receptet som vi alltid upprepar är att jämföra och utvärdera. - Är det värt priset? Vad får jag i jämförelse? Är detta mest värde för pengarna?
Det gäller din plånbok. Oavsett om det gäller priset för resor, hotell, restauranger, nöjen, kläder, böcker eller att byta bank. Var kritisk och otrogen.

Hur var det då med inflationen? Mer i detta brev och gå även tillbaka och läs vad vi skrivit tidigare:
Budgetres Nyhetsbrev. Vi informerar om dyrtider och ger råd.
Källor: Bl.a. Råd och Rön

Tack till er som lagt in nya prenumeranter och Tack för att du använder Budgetres.se.
Sänd vidare eller ge bort Nyhetsbrevet till vänner och bekanta.  >  Enkelt

I nästa nummer: Underbart vackert nära Mexiko, förändrat Ibiza, nästa stopp London...

  
UNITED24

 
PANDEMIN
■  Covid-19 kommer att finnas kvar framöver på många resmål  men pandemin ser ut att ta slut under 2023. Det uppger WHO. Omkring 90 % av världens befolkning har nu någon slags immunitet mot viruset. Majoriteten inlagda med covid är ovaccinerade. MER:  Om Resor/ Resor och Corona
■ Från och med onsdagen den 8 februari är det inte längre obligatoriskt att bära munskydd i den spanska kollektivtrafiken.
 

Serie. Del 5

                                                                          Bild: Budgetres

Resan fortsätter - Porto

Några dagar i Portugals trevliga andrastad Porto är alltid rätt
Flera gånger utsedd till bästa resmål. 
Vi chansade i februari i ett område som är regnrikt och kan vara kyligt så här års - och vi fick sol!

På söndagen var det 25 grader. Magnolieträden blommade och tulpanerna spirade i rabatterna.
Det är sant. Vårkänslor. Alla var ute och promenerade den allra vackraste sträckan över dubbelbron med utsikt över gamla stan på andra sidan floden. Uteserveringarna var fullsatta och vi provade portviner i stora snapsglas och de smakade alla bättre än någonsin.


Portugal har sympatiska priser och denna gång valde vi ett äldre, något slitet klassiskt hotell precis i hjärtat av stan. Utanför startade flera av över 40 olika Free Walking Tours, som vi av vana och god erfarenhet som regel väljer som bästa introduktionen när vi kommer till ett nytt ställe eller hänger på om vi inte varit där på länge (läs om Free Walking Tours på våra Budgetreseguider här ).

Våra 2-3 dagar i Porto gav mersmak. Det finns mer att göra och mer att pröva på. Och det finns områden som inte är överturistiska i den bevarade äldre delen, men även mycket charm i områden runt omkring. Vi hittade genuina restauranger; sådana som man annars får leta länge efter, trevliga matmarknader och helt gudomliga konditorier som även serverade mat och dryck.
Porto har en skön enkelhet som även sätter sin prägel på hur lätt det är att ta sig från flygplatsen till centrum. 
Ett föredöme. Det ger energi över till att utforska staden till fots, trots alla backar och trappor.

Nästa gång får det inte dröja lika länge tills vi är tillbaka.

> Läs tidigare inlägg i serien  - Marocko, Stockholm, Wien och mer

 


Bild av  Michał  från Pixabay 

Montenegro. Alternativ till Grekland

Mindre trängsel med turism
Grekland spås bli ett resmål i topp för svensk turism 2023. Charterbolagen utökar sina program.
Om du tycker Grekland blir för dyrt och trångt, ska du fundera på Montenegro istället. Landets kustlinje, den vackra Kotorbukten och ett dussintal öar är perfekta för att utforska. 
Tips: Kombinera resan med ett stopp på vägen för samma flygpris och fler upplevelser. 
Jämför flygpriser här och släpp loss din resefantasi.
 

 " Budva är som ett Dubrovnik i miniatyr."      Allt om Resor
 

MER:
> Lonely Planet - info och vackra bilder
> Wikitravel Guide - det mesta du behöver veta just nu
Officiella turistsidan
> Guideböcker Montenegro - till lägsta pris

 

Europe Backpack index 2023

54 europeiska städer efter pris
Priserna för turister i Europas populäraste städer varierar från fantastiska fynd till häpnadsväckande dyra . Mer dramatiska förändringar än på många år med inflation och valutasvängningar på samma gång. Moskva och St. Petersburg är borttagna från listan i år. Jämförelsen inkluderar två kollektivtrafikresor varje dag, en berömd attraktion, tre budgetmåltider, tre öl eller vin och en natt på det billigaste vandrarhemmet som fortfarande erbjuder ett bra läge tillsammans med bra recensioner. Rankingen är från den billigaste destinationen till den dyraste.

Billigaste: Kiev (med förklaringar), Budapest, Bukarest, Sofia och Krakow.

Dyraste: Zürich, Venedig, Oslo, Bergen och London.

Stockholm är på plats 43. " Det här är en vacker stad som du verkligen kommer att njuta av under några dagar, så länge du har råd."

Se hela listan med alla förklaringar och tips

 

 Klicka på Viator-loggan här och  hitta din bästa aktivitet

 Över 200 000 bokningsbara aktiviteter i hela världen
Ex. Båttur, kulinarisk vandring, kajakpaddling, safari hemma, cykelturer
- eller tusentals andra...   Sök gärna i närområdet - i Sverige, Europa...
  Göteborg. Firar 400 år  

 Festivalområdet i Frihamnen har fri entré och är öppet för alla åldrar
 Jubileumsfestivalen den 2–5 juni inleder
400-årsfirandet.

 Tre scener, spännande matutbud, aktiviteter på 
en yta som motsvarar elva fotbollsplaner. Den största tältscenen har plats för lika stor publik som Scandinavium. En av kvällarna tar Way Out West över de tre scenerna med gratis entré.
 > Se hela programmet här med artister, kungligheter, upplevelser.

     

Bild: Festivalcava från Katalonien. Systembolaget. Pris: 129 kr.

 


FLYG

 • Eurowings ny linje till våren Stockholm – Rom och Stuttgart

 • Air Serbia ny direktlinje Göteborg – Belgrad i maj.

 • Norwegian öppnar igen på Skavsta april 2023 med flyg till Alicante och Malaga.

 • Norwegian flyger i sommar från Oslo till Ajaccio på Korsika.

 • Ryanair öppnar 8 nya linjer i sommar från Arlanda bl.a. Dublin och Porto och tänker bli störst på  Arlanda om 3 år.

 • Indiens största industrigrupp Tata slår ihop alla sina flygbolag; Air India (tidigare statligt), Vistara, Air India Express och Airasia India. Flyghistoriens största upphandling av nya flygplan, med Airbus och Boeing, är på gång.
   

 • Trolleri: Om två månader ska SAS börja spara 7,5 miljarder kronor årligen. Dessutom måste man ta in 9,5 miljarder kronor i nytt kapital och omvandla mer än 20 miljarder kronor i skulder till nya aktier.
   

 • Tunisiska Nouvelair startar i juni Arlanda – Tunis och i september Kastrup – Tunis.

 • Bokningstjänsten Flygstolen.se har gått i konkurs.

 • Danska flygbolaget Novair, som fyllde 25 år i fjol, läggs ner. 137 anställda ska sägas upp. Skälet är att reseföretaget Apollo sagt upp avtalen. SAS och BRA flyg tar över.

 • I sommar startar Ryanair sex nya direktlinjer från Málaga, till Belfast, Bremen, Gdansk, Newquay, Paderborn och Frankfurt. Totalt nu hela 84 linjer från Malaga.

 • Tunisiska Nouvelair direktflyg till sommaren på måndagar Arlanda – Tunis.

                >  Läs reportage om  Sveriges  nya dyrare flygskatt 
 B
oka flyg. Kolla snabbt så här för lägre pris

Missa aldrig ett lägre pris, utan att jämföra din tur och retur resa med två enkelresor. Du kan få fler förslag på flygbolag som gör att din resa får både bättre tider och lägre pris. Denna enkla rutin kan ge dig mer pengar över för både inrikes och utrikes resor.
> Budgetres.se/
Boka flyg – jämför de bästa som jämför alla

.

NYTT OM TÅG   

 • Aktuellt reportage från Lonely Planet om De bästa europeiska tågvägarna att prova 2023. Läs bl.a. om sovtåget från Wien (som vi skrev om nyss) till trevliga La Spezia (med utmärkta vandringar), om nya höghastighetståg i Spanien (som vi haft resereportage om nyligen) och mer.
   
 • Den 1 februari förlänger SJ Hamburg nattåget, EuroNight, till att gälla BerlinFrån och med 25 maj, gär det genom andra tågbolag, att ta nattåg mellan Berlin, Amsterdam och Bryssel. Från 2024 förlängs linjen till Prag.
   
 • 60 000 gratis tågbiljetter kommer att lottas ut till ungdomar under 27 år i Frankrike och Tyskland, för ökat kulturutbyte och uppmuntra till mer klimatvänligt resande.
   
 • Spanska statliga Renfe utökar sin tågtrafik med höghastighetståg till Frankrike mellan Madrid-Marseille och Barcelona-Lyon innan sommaren.
   
 • En ny nattågslinje mellan Barcelona och Amsterdam kommer i år att öppnas som en del av EU-kommissionens satsning på resor med tåg.
   
 • Alla spår leder till Spanien. Resejournalisten Johan Tell skriver och tipsar om tågresor i en artikel i tidningen Sydkustens nyhetsbrev den 6 mars. Att det är krångligt, dyrt och tidskrävande uppvägs av att resan blir till ett spännande och lärorikt äventyr.
   
 • Rapport från en tågresenär i Europa. Missa inte våra färska reportage om att resa tåg i Europa av Nils H Persson i Nr 250 och Nr 251.
   

SEGLING

 • Unik möjlighet att segla gratis ombord på världens största oceangående träsegelfartyg Götheborg. Seglingsäventyr i Medelhavet i mitten av mars, genom Gibraltarsundet, längs Portugals kust och över Biscayabukten. > Läs mer
   

 • Hamnavgifterna för båtresenärer land för land Medelhavet och England, Skottland, Karibien.  Uppdaterad för 2022. > Plainsailing

 

         Vi  behöver fler prenumeranter på Gotland och i Stockholm
                                                        
                                                                 Hjälp till enkelt.
 


 

BUSS och andra transporter

 • Vy buss (Flygbussarna) har investerat 10 miljoner i en ny bokningssajt för bussar
  > bokabuss.com  - pröva och se vad du tycker
   
 • Från och med 2035 får inga nya bilar som släpper ut koldioxid säljas i Europa. Det är innebörden av en omröstning i EU-parlamentet 14/2. 
  340 ledamöter röstade för, 279 röstade emot och 21 avstod.


        > MER nyheter för Flyg, Tåg och Båt etc. i förra numret


 

Mer resa för pengarna
 

Erbjudanden i Sverige, Danmark, Norge och mer...
 
Låga priser. MinisemestrarKolla ditt resmål. Tryck på bilden.

 


Booking. Granskning
 av storköp

Booking vill köpa Etraveli av riskkapitalbolaget CVC Capital för nära 17 miljarder kronor.
EU-kommissionen granskar affären. Det finns risk för dominerande marknadsställning.

 

Världen. Hit reser kinesiska turister

Undvik trängseln – koll på Thailand

Kinesernas reslust exploderar nu efter 3 års coronakarantän.
Trots vissa försiktighetsåtgärder med inresekontroller, kommer mängder med kineser att
invadera platser du kanske inte vill vara med att trängas på.
Enligt statistiken reser kineserna främst till Singapore, Hongkong, Japan och Thailand.

Därefter bl.a. till USA och Australien.
2019 gjorde kineserna 154 miljoner utlandsresor. 11 miljoner besökte Thailand, vilket var ca 30% av landets turism.
MER: Ryssar invaderar Thailand i Nyhetsbrev 251.
 

Amsterdam. Trötta på knarkare

Från mitten av maj är det inte längre tillåtet att röka cannabis på vissa offentliga platser.
Folk har fått nog av stökiga drogpåverkade människor. I första hand är det det mest kända bordellområdet De Wallen som gäller.

 

New York. Dyraste hotellstaden

Snittpris 3500 kronor/natt för ett dubbelrum enligt Trivago Price Index.
Hotellpriserna i New York har stigit med hela 
67% under de 12 senaste månaderna.
Lägsta hotellpriser har 
Delhi och Manila.
MER: BudgetresGuide New York

 

SENASTE/MEST LÄSTA
 • Res inte hit 2023 : Det finns flera anledningar
 • Nils H Persson: Erfarenheter från tågresor i Europa  - restips
 • Bästa resorna 2023 . Hetaste tipsen, mesta inspiration och trender.
 • Maxa ledigheten 2023. Ta vara på alla möjligheter för extra resdagar.
 • Boktipset: Förstå mer av Ukraina - läs förord ​​​​ och utdrag
 • Resan fortsätter - vår personliga miniserie. Del 1-4

  Ur Förra Nyhetsbrevet: 

  Res inte hit 2023 
   •  Bästa resmålen i Europa med liten budget  •  Resa med bara handbagage  • Resan fortsätter – Del 4  • Chockhöjning till  Gotland  och gratis i Medelhavet  •  Odessa ett världsarv  •  Trevliga skidorten som är  mest prisvärd •  Kris för Kuba  •  Bästa matländerna  •  Så ordnar du  fyndresa  just nu •  Bästa hotellbokningssajten 2023  •  BOKTIPSET  •  Världsarvslistan 50 år  •  Resvanor i dyrtider  •  Skippa detta  • ”Skitvaluta”.
  EXTRA:  Sveriges viktigaste föreläsning nu som  gratis film 
  Läs här
   

KOLL PÅ LÄGET

 Rensar bort desinformation

Påverkan från politisk propaganda
På YouTube finns mycket bra att hämta. Det är i många stycken allas videokanal.
Men även här vill starka krafter utnyttja kanalen för desinformation.
Under 2022 raderades hela 53 157 kinesiska kanaler bort som spridit propaganda från p
ro-kinesiska Dragonbridge. Även kanaler från Ryssland, Iran och Brasilien har plockats bort av samma anledning.
MER: > Läs om desinformationen som även omfattar Google, Facebook och Twitter.

Sverige. Kritiserat kinesisk ägande av

medier 

Nästan var fjärde svensk använder appen Tiktoken av världens största social medierNästan hälften av barnen i Sverige mellan 12–15 år använder tjänsten dagligen (2020). Många tror fortfarande att innehållet mest handlar om dansande barn. Så är det inte. Tiktok ägs av den kinesiska staten, precis som SF BioÄgandet ger upphov till diskussion.
Det finns arbetsplatser i Sverige t.ex. Sveriges Television, som ägs av svenska staten, där man inte får använda Tiktok p.g.a. risken för spioneri. Anställda på EU-kommissionen kommer inte längre att få ha Tiktok installerat på sina telefoner.
Åldersgränsen för att använda Tiktok är 13 år. Appen är förbjuden i bl.a. Indien och flera länder som USA, Kanada och Storbritannien funderar på förbud.

Tiktok for you – hemsidan
> Lär dig allt om Tiktok här – Historia och fakta
Vad är Tiktok? - Internetstiftelsen informerar

 

Bra filmer att streama – gratis
 

Både nya och gamla klassiker som du helt enkelt inte får missa
Här får du veta var du hittar dem. Oftast gratis från biblioteket eller via en kanal som du får hemma i din förening eller genom kanske en gratis provprenumeration.
Om inte så får du koll på läget vad du kan se som är bättre än mycket av de skräpfilmer som bara funkar för att slå ihjäl tiden. Och det är väl synd. När det finns bra alternativ.
Kolla här på tv.nu

PS. Jo, det finns några favoriter som saknas. Dom dyker säkert upp när de finns tillgängliga.
 

Dyrtider
Sverige. Skitdyrt toapapper

Använd alternativ. Gör som i Indien
Nya rapporter om de kraftiga prishöjningarna på nödvändiga varor strömmar in. SCB berättar att under 2022 steg elkostnaderna med 45 % och matpriserna med nästan 19 %. Smör och margarin steg med 34-41 %.
Snittpriset på toapapper gick upp med 35 %.

I värdens folkrikaste land (snart)
 Indien och i många andra länder där det är mer ont om papper och hygienen i många fall bättre än i västeuropeiska dito – i alla fall vad det gäller den personliga hygienen – som att tvätta händerna innan måltiden. Jämför gärna hur många som tvättar händerna innan de äter en hamburgare på restaurangen i Sverige, med hur det ser ut på tvättavdelningen på ett indiskt matställe. Här tvättar man sig både före och efter. Och utan att det är pandemi.

På toan använder man vatten för att rengöra sig ordentligt, som i många länder. Jämför gärna 
med en japansk toastol...Hos oss finns ibland en bidé, men de flesta använder mängder med toapapper för att försöka torka sig rena. Inte lika hygieniskt, dyrt och ett enormt miljöslöseri.
Backpackers som reser mycket har alltid en påfyllnadsflaska med vatten som kan användas till mycket. Bl.a. som portabel minibidé.

Priserna som ökat mest 2022
> BudgetresGuide Indien – vår egen vägvisare till ett av de bästa resmålen.

 

Spara 1000-tals kronor på din bokning
Läs om tipsen på Bästa hotellbokningssajten 2023
Budgetres.se – Boka logi – Hur du bokar för optimalt resultat.

 
ERBJUDANDEN JUST NUVÅR JORD

 

Europa. Nu mest el från sol och vind

2022 kom 22 % av Europas el från sol och vind, 21 % från kärnkraft och 11 % från vattenkraft.
Andelen fossil el kommer att fortsätta sjunka under 2023 i takt med att framför allt mer billig solkraft kopplas in till elnätet det här året.
Källa: SvD, Klimatkollen
 

Ryssland. Världens näst största yacht är

supermiljöbov

Släpper ut 6 000 gånger mer koldioxid än du
Den ryske oligarken Roman Abramovich, som äger världens näst största yacht, släpper ensam ut^över 30 000 ton koldioxid per år.

– Det är 6 000 gånger mer än genomsnittsmänniskan. Det motsvarar utsläppet från en stad med 300 000 invånare i centrala Afrika, säger Stefan Gössling, professor i turismvetenskap vid Linnéuniversitetet i dagens ETC 30/1 2023.
Dollarmiljonärernas flygresor, yachter och överdrivna konsumtion gör det omöjligt att nå klimatmålen visar ny forskning. Andelen dollarmiljonärer kommer att öka från dagens 0,7 % till 3,3 % vid seklets mitt, och denna lilla grupp kommer att släppa ut 72 % av den mängd koldioxid vi kan släppa ut för att nå 1,5-gradersmålet.

MER: Sciense Direct, Miljonärsutgifter är oförenliga med 1,5 °C-ambitioner. - Våldsamt mycket fakta.

 

Europa. Stopp för sprayer som utrotar bin

och insekter

Det är över med att ge dispens
I slutet av januari beslutade EU-domstolen att EU-länder inte längre får bevilja undantag för att använda sprayer som innehåller neonikotinoider.
Tre fjärdedelar av den vanligaste maten i världen är beroende av djurpollinering. Hela 90 % av jordens 350 000 vilda blomväxter är beroende av pollinering av bin och andra insekter.
 

Frankrike. Går i täten för matmiljön

Slut med kartongerna på McDonalds
Engångsbestick, tallrikar och koppar är inte längre tillåtna i Frankrike från den 1 januari 2023 när man äter inne på en restaurang med fler än 20 sittplatser. Detta gäller för alla som snabbmatställen och arbetsmatsalar.
Det finns 30 000 snabbmatställen i Frankrike, som serverar mer än 6 miljarder måltider årligen och som skapar totalt 180 000 ton skräp.

 

Historiskt
Världen. Haven ska skyddas

Efter hela 10 års förhandlande i FN skall 30 % av världshaven får skyddsstatus senast 2030.
Den blev stående ovationer i FN:s högkvarter i New York söndagen 5 mars, när beskeden lämnades.

Avtalet, det nya sedan 1982, omfattar hav som inget land äger.

 

Sverige. Krig och Fred

Konsten att välja rätt
Natomedlemskap kostamycket med gradvis ökning av försvarsbudgeten till 2% av BNP.
För pengarna skulle vi istället kunna få världens största havsbaserade vindkraftspark gånger 3.  Hej då alla elkrisproblem.
Källa: Tidningen Filter.

 

MÅNADENS CITAT

Dyrtider


Den höga inflationen i år betyder ungefär 35 000 kronor

i förlorad köpkraft för ett genomsnittshushåll”


Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman 25 jan. 2023
Orsaken är den svaga kronan och hög inflation.
MER: Prognos från SHB med valutaprognoser


”Skitvaluta” - Förra månadens citat. Läs här varför.
Se hur svenska kronan förlorat i värde under 2022 i jämförelse
och hur din utlandsresa har blivit mycket dyrare pga. en svag valuta. Nyhetsbrevet nr. 251.


Boktipset x 2

Vårt tips i januari

Boken blev gåva till Sveriges

riksdagsledamöter


Fri Tanke förlag tillsammans med finansmannen Sven Hagströmer har skänkt varsitt exemplar av boken Ett budskap från Ukraina, som innehåller ett urval av president Zelenskyjs viktigaste tal, till samtliga 349 svenska riksdagsledamöter.

Läs en del av innehållet i Nyhetsbrevet 251.
> Se även förra månadens boktips, där vi prickat rätt för intresset för två viktiga böcker.
> Läs om Ukraina i förra numret: 
Odessa ett världsarv.

> Läs mer boktips och köp till lägsta jämförbara pris på Budgetres/ResebiblioteketKOLL PÅ LÄGET

Ryssland. Välkomna tillbaka
..
.
Nu planeras för att välkomna ryska och belarusiska idrottare till internationella tävlingar. Fast under neutral flagg. Förslaget är hårt kritiserat.
Minst 180 ukrainska idrottare har dött under Rysslands invasion.
Olympiska sommarspelen 2024 går i Paris.

 

Sverige. Rekord i ekonomisk ojämlikhet

Största skillnaden på 50 år
Statistiska Centralbyrån har undersökt skillnader i inkomst. Mest nu sedan mätningen började 1975.

 

EXTRA - SPANIEN SPECIAL

Svenskarnas andra hem


Flytt från Sverige

Fortsatt utflyttning med fördelar
Det är inte längre bara pensionärer som flyttar ner till solen och värmen.
Nu flyttar även unga mellan 35 och 55 år som jobbar. Aftonbladet har ett stort uppslag om hur mycket bättre det är att skaffa ett boende på spanska solkusten.

Omkring 100 000 svenskar bor i Spanien idag. För 6, 7 år sedan uppskattades antalet svenska på solkusten till 40 000 – och flest bor i Marbella, Fuengirola eller Nerja. Allt finns här som finns i Sverige t.o.m. skolor. En del pendlar till jobben i Sverige. Många rika flyttar hit. Nu har också förmögenhetsskatten avskaffats i Andalusien som kan locka till permanent flytt. En del har tröttnat på den svenska sjukvården och allt skjutande. Alla flyttar inte permanent, utan många bor här framförallt under vinterperioden.


Budgetres har med flera artiklar informerat att det framförallt är vanligt folk som har mycket att vinna på att flytta hit. (du har rätt till att stanna upp till 6 månader per år). Kostnadsläget är ett helt annat och bostäderna är betydligt billigare att både hyra och äga. Inte heller behöver man bo i de områden där det är mest svenskar. Det finns massor med alternativ.
Det är inte bara svenskar som vill ha sitt andra hem i Spanien. Utlänningar stod stod för nästan 16% av alla fastighetsköp i hela Spanien under tredje kvartalet 2022.

> Läs vårt tidigare reportage/guide: 
Så bor du gratis i semesterparadiset.
> Budgetres.se – Miniguider Spanien. Budgettips och inspiration.

 

Bo billigt i solen

Aftonbladet skriver och tipsar regelbundet hur bra det är att bo i Spanien för oss svenskar. I samband med dyra energikostnader här hemma, fann man nya argument att tillbringa mer tid i solen:

”Det är fortfarande billigare att kyla luft i varma länder än att värma luft i kalla Sverige.”

                   - Aftonbladet 10 dec. 2022: Så kan du bo billigt i solen.

PS. För övrigt är tidningens prisuppgifter för Spanien väl tilltagna i överkant. Kanske har man räknat efter kostnaderna på någon dyrare spansk lyxort. Bättre läsa vår artikel: Så bor du gratis i semesterparadiset från Nyhetsbrevet nr. 193


Sänkta tillfälliga priser – gynnar flera

Under en sexmånadersperiod sänkte den spanska regeringen matpriserna, med endast 5 dagars varsel och med start 1 januari. En av flera omfattande åtgärder för att minska inflationen.
Momsen tas bort för bröd, mjölk, ägg, ost, en del frukter och grönsaker. Momsen på matolja och pasta sänks från 10 till 5 %. Tidigare har en del större livsmedelsaffärer sänkt priserna på basvaror som en motåtgärd. Länge har även en statlig rabatt på drivmedel funnits, som dragits direkt vid betalning vid tankning. Gratis kollektivtrafik skall gälla hela 2023 och utökas, samt fortsatt begränsning av hyreshöjningar. Många av åtgärderna gynnar även tillfälligt bosatta och turister.

 

Bra på vindkraft

Spanien är EU:s tredje största när det gäller vindkraftverk, efter Nederländerna och Tyskland.
Nu lanserar man första vindkraftverket utan vingar.


Rekordprognos

33 miljoner (!) resenärer beräknas semestra i Andalusien 2023. Det blir ett nytt rekord.

 

Spanien och Portugal. Bästa för distansarbete

Vädret har betydelse
100 länder jämfördes med 22 faktorer av Kayak resesöktjänst.
Sverige kom på 53:e plats.
MER: 
Hela listan
 

Malaga. Spaniens billigaste lunch

3-rätters för bara 5 euro
I stadsdelen Huelin nära Malagas trevliga Bilmuseum och den lokala saluhallen ligger Bar Mercado de Heulin. En enkel bar, todo la vida, som serverar comida casera, vardagsmat till lokalbefolkningen. Öppet tidigt från 5.00 med frukost och senare lunch till klockan 15.00. Här är det som det var förr. Inte helt enkelt att hitta liknande ställen nu för tiden. Långt från turismen i Malagas centrum.
En Sueco – 5 euro för 3 rätter!
MER: Budgetres miniguide Malaga med fler budgettips
 

Varning

Malaga. Med Centrum som turisthotell

Hur en levande stad kan förändras
I centrala Málaga finns nu fler turistlägenheter än bostäder för bofasta. Liknande fenomen på andra håll har lett till att den ursprungliga miljön förändrats och blivit ett anpassat turistområde med utbud och priser därefter. På längre sikt vill till slut inte heller den genuine resenären komma till en konstlad miljö och uteblir.
Kvar blir till slut ett Turitneyland. Den ursprungliga befolkningen är kvar som turistarbetare som fått flytta till förorterna. Liknande har skett i bl.a. Aten och i Venedig.

 

Dyrare hotellpriser

Hotellrumspriserna i Spanien steg 2022 i snitt 17 %, vilket är den största årliga ökningen som någonsin registrerats.
Ökade elpriser är främsta anledning. Mest steg priserna i Madrid (+32%), Katalonien (+26%) och Baskien (+21%). Källa: Sydkusten


Här lever du längre

År 2040 förväntas Spanien ha den högsta förväntade livslängden i världen

I en rapport från 2019, gjord av The Bloomberg Global Health Index, jämfördes 169 länder och där Spanien utsågs till det hälsosammaste landet att bo i, följt av Italien, Island och JapanSverige kom först på en sjätteplats. Parametrarna i indexet var tillgång till rent vatten, förväntad livslängd, hälsorisker som övervikt, högt blodtryck och rökning, undernäring och dödsorsaker.
Den förväntade livslängden 2021 i Spanien var 83,1 år. I Sverige var medellivslängden 83 år.

Källa: Sydkusten


SPANIEN - Budgetres.se har flera miniguider för restips. 

Förra numrets EXTRA: Räddningen - nu som gratis film.
Förstå att 
det inte är särskilt svårt att rädda miljön.
Utan en bra jord – ej  heller några 
bra resor.

KOLL PÅ LÄGET

ANMÄL DIG TILL BUDGETRES NYHETSBREV
  ReseMagazinet Extra
                   

• Enkelt utan kostnad   •  Ge bort till en vän   • Ny mejladress

 
 
 
 
 
______ _______

info@budgetres.se   Jan-Erik/ Red.
Nyhetsbrevet ReseMagazinet Extra ges ut av BUDGETRES.se 

Budgetres.se är en helt oberoende reseportal och jämförelsesajt
för dig som vill hitta rätt pris för resandet  
och som ger restips med budgetråd och inspiration.
Nyhetsbrevet för första gången? Då kan du ha fått det genom ett tips från en resvän.

>  Budgetres för nybörjare

 Upphovsrätt. För frågor vid bokning och biljetter  etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice.
Vi ansvarar ej för insänt material. 
om oss  | annonsera  | tryck på  | Ändra din mejladress  här Prenumerera . Helt gratis.