Nyhetsbrevet ReseMagazinet Extra     
Nr. 255 Maj 2023    
  Restips från BUDGETRES.se i mer än 11 ​​​​år   

Ord från redaktören


Hej!
 

Starka skäl

Det finns starka skäl att förbereda sommaren. Inte skjuta på besluten. På ett reseförnuftigt sätt förstås.
Så skrev i inledningen i förra Nyhetsbrevet, med anledning att få saker gjort innan det är för sent och vara ute i god tid i planeringen för att inte riskera att få sitta med det som blev över. Kanske tog det skruv när vi tog med vår jords dystra framtidsprognos i en notis. Ibland verkar det som bara de allra största optimisterna bryr sig. Är vi trötta på att höra hur illa det står till?

För resandet har det avgörande betydelse hur vår jord mår. Under hand har vi rapporterat om platser och områden dit man kanske inte bör åka under vissa tider på grund av miljöproblem. Det kan vara fara för livet. Även i detta nummer rapporterar vi om 
nya värmerekord, även på nära håll och på platser vi resande är vana att åka till, där folk dör och där naturen far illa med allvarliga konsekvenser för alla.

I detta nummer får du veta mer. Vi försöker följa upp. Vi fortsätter att berätta om AI, som vi hade ett EXTRA om senast. Du får som vanligt nya restips och budgetråd och får hänga med på vår resa, som denna gång går från södra Europa hem till Sverige.

Välkommen till ett nytt nummer!

Sänd vidare eller ge bort till vänner och bekanta.  >  Enkelt

I nästa nummer: Resan fortsätter, Goa, Ibiza, 

  UNITED24 

 

PANDEMIN - global akut fara över

■ Den 5/5 2023 förklarade WHO att Coronaviruset inte längre utgör ett globalt akut hot mot människan. Vi bör ha kvar lärdomarna från pandemin. Covid finns kvar, men denna notisplats upphör Det finns gott om andra faror...
■ Läget i Sverige just nu   ■ Koll på covidresebestämmelser i Världen just nu

 

Serie. Del 7Resan fortsätter – Spanien, Frankrike, Belgien och hem

Efter att värmen kommit tidigt med extra kraft i södra Spanien, lämnade vi för att ta oss norrut genom Europa. Vi stannade i Alcalá del Júcar, som ligger i en djup ravin med en spektakulär väg dit som slingrande leder ner till den lilla byn. Fästningen uppe på klippan byggdes av morerna och den vackra bron över floden av romarna. Hit kommer turister för att njuta av naturen och ta del av alla vandrings- och cykelleder som finns här. Om man som vi, kommer på lågsäsongen, är det lätt att få prisvärt boende och det finns alltid någon av de många restaurangerna som är öppen. Parkera får man göra vid infarten, då byn är för liten att ta emot annat än fotgängare.
Vi tog oss hit på utmärkt bra vägar i inlandet i Spanien, som är lugnare än den mer hektiska kustvägen, men nästa dag blev det en tristare körning upp längst kusten, förbi Barcelona och över gränsen till Frankrike. Det går fort. Tur med förhållandevis lite trafik. Det finns många fina stopp längst kusten, som vi väl känner till, med nu gäller det att komma en bit på resan mot huvudmålen som var i Belgien.

 
Alcalá del Júcar

FRANKRIKE
Men först Perpignan, som är väl värt ett stopp. Vi har klurat ut prisvärd parkering i förväg och kan bo nära centrum, som passar för vår kvällspromenad när vi skall utforska staden och dess läckra franska restauranger. 
Låt oss säga det nu:
 Det har blivit mycket dyrare och med sämre utbud av boende och matställen i stora delar av Europa. Det har gått fort med prisökningar med pandemi och inflation. Många mindre enklare hotell har slagit igen och likadant med matställen. Det är inte längre lätt att slinka in på en kvartersbistro i Frankrike! Det är mest hamburgare överallt (inte ovanligt med ett pris av 250 kronor), pizza, asiatiskt, kebab etc. Många serverar enklare meny på kvällen och folk verkar äta hemma och umgås som vanligt ute – men mest med att dricka. Vi hamnade till slut på ett för övrigt utmärkt asiatiskt ställe. Men något typiskt franskt blev det inte.

Nu gäller mer än tidigare; att dagens lunch är bästa och mest prisvärda matchansen. Tripadvisors råd hade snabbt blivit föråldrade. Förändringen har gått snabbt. Även lågprishotellet ibis hade höjt frukosten procentuellt rejält mer än både inflation och inkomstutveckling. Ändå det bästa alternativet.

EUROPAS SVAR PÅ GRAN CANYON
På annan plats i Nyhetsbrevet har vi skrivit om denna dag. En av resans höjdpunkter längst floden Tarn. Tilläggas här är att på vägen hittade vi en utmärkt litet fransk restaurang på vägen med typisk god fransk mat. Det var vi, en fransk familj och några lokala lunchgäster som var de lyckliga.
I pilgrimsstaden 
Le Puy-en-Velay var det inte lätt att få bord på stadens mest populära och även ganska prisvärda restaurang. Med lite övertalning fick vi ett bord, en perfekt entrecote och en riklig välsmakande sallad. Det fanns pichet-vin om man frågade.


Längst floden Tarn

PÅ SMÅVÄGAR
På småvägar vidare till Soissons, en av många mindre städer. Lyckats boka ett boende som är sällsynt idag. Lite som det var förr. Några enkla rum i anslutning till en fransk bar. Gratis parkering utanför på gatan. Nära till centrala gamla stan. Fransk frukost på morgonen med färsk baguette och croissant. Vi var ganska ensamma på helgen och kunde förlika oss med rum med gemensam toa/bad. 
På kvällen fick vi ge upp letandet efter franska husmansrätter och hamnade på ett rekommenderad liten pizzarestaurang (!), där vi lyckades få ett bord utan att ha reserverat denna lördagskväll. Vi delade på en ”bästa pizzan i stan” som våra bordsgrannar hade lovat och avslutade med ostbricka (franskt!) och med ett lokalt utmärkt vin på pichet.


                                                                                                             Brygge

BRYGGE
Det borde bli en ny BudgetresGuide. Massor med turister reser hit för att få uppleva den fantastiska gamla staden. Det är dyrt, fullt med turistfällor och svårt att hitta det vardagligt genuina. Vi lyckades så där. Vi gick, som vanligt, på en Free Walking Tour, såg allt det historiska och imponerades av byggnader och stadens spännande berättelser. 
Vi smakade på 
den berömda äkta chokladen, vi åt på ett frites-ställe, hoppade över de orimligt dyra musslorna (som inte ens kommer från staden), fick en liten smak av den lokala köttstuvningen och hittade två riktigt bra ölprovarställen med inte minst mörkt öl med massor av goda smaker, som vi fick gott om tid med under sakkunnig guidning. Nu vet vi var man bäst ska bo, äta och vandra samt vilken dag som stadens äldsta, vackra och svårhittade matställe är stängt.HEM
Ut ur Belgien, förbi vackra städer som Gent, genom Nederländerna och en övernattning i en liten tysk by. Framme i god tid i Kiel (utan några större köer eller vägarbeten med stopp – inte ens genom Hamburg). Tid för lite inköp och lunch. Sedan båten hem. Fint väder. Våren på gång. I alla fall i södra landet. Nästa resa går till ...

> Läs tidigare inlägg i serien  - Marocko, Stockholm, Wien, Porto, London och mer

Restips

Frankrike. Vägen som resmål
Europas svar på Gran Canyon

Om du får för dig att resa över det som länge var Europas högsta vägbro, och förbi nedfarten till den trevliga lilla staden Millau, som ligger långt där ner i dalgången på det franska höglandet, så har du missat något väsentligt. Byn som inte bara är värt ett stopp, en övernattning och mer, är också centrum för vidare utforskning av ett av Europas mest spektakulära och vackraste områden.
Serpentinvägen följer floden Tarn långt ner genom franska canyons. Och visst är det då ett turistområde med campare, vandrare, sportfiskare och andra som vill uppleva det vackra.

Vi kom bilande på vår sträcka genom Frankrike och hade tidigare njutit av 
övernattning i Millau, kanotpaddling för länge sedan i floden, men denna gång skulle vi ta oss med bil hela flodsträckan så långt det gick. Till vår häpnad var vi nästan ensamma på den hisnande vägen och allt eftersom vi fascinerades av den smala vägen och dess vackra nära bergsformationer och då och då små tunnlar att ta sig vidare genom, var vi glada över att inte behöva samsas med andra fordon. Mitten av april var rätt val och med en natur som visade upp sin allra finaste vårprakt.

Gör som massor av fransoser och andra från hela världen: Hoppa över Rivieran och njut av naturen på franska höglandet. Vi vill starkt rekommendera att hyra kanot för att uppleva landskapet på bästa sätt. Det finns gott om kanotuthyrning och mängder med andra aktiviteter.

Budgetres.se/Frankrike - miniguide

Europa. Budgethotell trendar

Budgethotellsegmentet är det mest växande i Europa

Inte så konstigt, med de senaste kraftiga höjningarna av priserna. Utbudet idag är sämre och priserna överstiger värdet av upplevelsen. Många små enklar hotell har försvunnit liksom privatuthyrningar som zimmerfrei, B&B etc. Alternativet Airbnb har ofta blivit för dyrt och inte alltid ett bra komplement.

Det blir allt svårare att hitta en övernattning under tusen kronor. Med många övernattningar blir logikostnaden den tyngsta posten i resebudgeten. Är du inte ute i god tid och bokar riskerar det bli problem med allt för ohållbara priser för boendet, för den normale resenären.
Ett exempel på den nya trenden är att 
Scandic, som nyss höjt hotellpriserna med 15%, nu öppnar sitt första hotell under nya varumärket Scandic Go på Upplandsgatan i Stockholm. Det skrev vi om redan 2020… Vi får hoppas det går snabbare nu.

> Hitta säkrast och boka till lägsta jämförbara pris på Budgetres.se/
Boka logi

Spara 1000-lappar på utlandsresan

Boka din sommarresa nu

”Kolla runt och jämför olika datum, olika boenden och olika destinationer så kan du spara en hel del pengar och boka flyg och boende separat. Charterbolagen måste ju betala en summa till dem som annars gör de åt dig, därför kan det vara värt att kolla runt själv”

Nejdet är inte Budgetres som säger det igen, utan reseexperten Alex Waltner, Swedish Nomad, i GP 26/3.
Några nygamla andra tips är att börja kolla redan 
90 dagar innan för flyg och hotell, skippa värsta högsommartiden och hellre välja i slutet av maj, i juni eller slutet av augusti.

Sök, Jämför och Boka flyg, logi och mer till lägsta jämförbara pris på Budgetres.se
> Spara 1000-lappar på din bokning/Bästa hotellbokningssajten i Nyhetsbrev 252
MER: Budgetres.se – Resetjänster/Restider och Väder
 

 

 

FLYG

Göteborg-New York
 direkt med SAS april-november. 50 år sen sist.
Köpenhamn – Bangkok ny linje med SAS i slutet av oktober.
Royal Jordanian Airlines. Direkt Arlanda – Amman från maj.
Ryanair från 4 juni 
Arlanda – Porto

Hongkong. 500 000 gratis flygbiljetter och mer ska locka
Lotteriet börjar den 1 maj för personer utanför Kina och Asien. Dessutom ingår en hel del förmåner med rabatter på boende, mat, 1500 attraktioner m.m. Skatter tillkommer.
Chansen kan komma i maj! Du har kanske bara en vecka på dig. 
Ha koll!
Så gör du för att få vara med > Senaste nytt

BÅT

Världens största snabbfärja, Bornholmslinjens nya Express 5, ska börja trafikera sträckan Ystad-Rønne den 29 april

TÅG

 SJ ställer in alla tågavgångar mellan Skåne och Göteborg i sommar. Anledningen är banarbeten och omfattande personalbrist.
 SJ har kampanj och info om Tågluffarkort för Sverige för perioden 17 juni-20 augusti.Plus med restips.
• Tidningen Vagabond har serverat många tågtips på senare tid. Här är en ny guide för nybörjare
Tågluff i Europa – guide och tips för nybörjaren

 Trevliga DK Eyewitness Travel har kommit med en helt ny bok,
 maj 2023, Europe by train -
 en samling av 50 resvägar för det
 ultimata
järnvägsäventyret.


 Det kan absolut vara värt det låga priset som boken kostar att få alla dessa tips och råd. 

Läs mer om boken och få bästa jämförbara pris på Budgetres.se
/Resebiblioteket. 

• Till sommaren startar Snälltåget direktlinje Malmö – Zell am See, Österrike. Tåg över natten. Perfekt för vandrare, cyklister och alla andra. MER: här.

• Deutschlandticket – bästa budgetresekortet för resor i Tyskland eller igenom landet
Den populära fördelaktiga tågbiljetten i Tyskland är tillbaka. Från 1 maj finns den nya biljetten som gäller för all kollektivtrafik för 49 euro. Några undantag finns.
Läs hur du skaffar biljetten och få flera tips hur du utnyttjar den bäst

• Rapport från en tågresenär i Europa. Missa inte våra reportage om att resa tåg i Europa av Nils H Persson i Nr 250Nr 251 och 254 – Sjätte tågresan Malmö – Spanien.
 

CHARTER

En vanlig charterresa har blivit dubbelt så dyr på drygt tio år. Resmål längre bort har blivit 80 % dyrare att åka till. Det visar en jämförelse från försäkringsbolaget Länsförsäkringar.
 

ÖVRIGT
 

Kollektivtrafiken är för dyr

Läste du i förra numret hur man lurar biljettsystemet?
Mest just nu för Västtrafiks biljetter och ännu fler tjänster skall komma med ny app. 
 

 

Resetrender 2023
Hur andra resenärer reser

Bokningsföretaget Skyscanner (som finns på Budgetres.se/Boka flyg) avslöjar världens populäraste sökta destinationer från mars till september och när resenärerna bokar i senaste reserapporten.

1. Trots högre flygpriser och ett tuffare ekonomiskt klimat är det en stark och fortsatt efterfrågan på alla resetyper.
2. Att resa internationellt är högsta prioritet för många.
3. Resenärer vill återvända till Asien-Stillahavsområdet efter lättnader av restriktioner. En kombination av släkt- och fritidsresor.


BOKNINGSFÖNSTER
Europeiska resenärer gör sig redo för sin sommarsemester genom att boka flyg två till tre månader i förväg. (Jämför vad vi informerade om i förra numret om att planera i god tid).
Den största tillväxten var 60-89 dagar i förväg, en ökning med 50 %. Gärna två månader i förväg.

RESMÅL
För Européer, resenärer från Mellan Östern och afrikaner (EMEA) trendar dessa resmål främst för största sökning: Taiwan, Japan, Laos, Kina, Saudiarabien, Albanien, Malaysia, Singapore, Sydkorea och Vietnam.
För amerikaner lockar liknade mål, men även Nya Zeeland, Norge, Marocko och Fiji.
Asiatiska resenärer söker sig främst till grannländer och i Europa till Österrike och Ungern.
Läs hela rapporten här
 

Europa. Billigaste semesterland

Vi rättar
I förra Nyhetsbrevet visade vi Forex Semesterindex 2023 för de 85 populäraste städerna i Världen.
Nordmakedonien föll bort som billigaste land i Europa i texten. Det upptäckte en läsare, Daniel Tegnvallius, som vi härmed tackar.

Billigaste i Europa, trots den svaga svenska kronan, är Nordmakedonien, Albanien, Serbien, Rumänien, Bulgarien och Polen.
Nordmakedonien ligger på ungefär samma nivå som Filippinerna!

PS. Det fanns fler fel, såg vi. Kolla tabellen i artikeln här, om du vill vara helt säker.


                                                Foto: Budgetres

Visste du?

Mumbai har den näst högsta koncentrationen av art déco-byggnader i världen, efter Miami, läste vi om nyligen.
Vår anm. Fler än Napier, på Nya Zeeland? Staden som byggdes i art déco stil efter jordbävningen.
Efter att ha letat på nätet ett tag, frågade vi AI som snabbt svarade med att ange några städer som är kända för art déco byggnader: Miami, Shanghai, Mumbai, Havanna, London, men ansåg även att följande städer hade dessa vackra byggnader: 
New York, Los Angeles, Sydney, Buenos Aires och Paris. Missade helt Napier, som du kan läsa mer om här. Kallad Art Deco Capital of the world.
 

SÄTT FART PÅ SOMMARENKlicka på Viator-loggan här och hitta din bästa aktivitet

 Över 200 000 bokningsbara aktiviteter i hela världen
Ex. Båttur, kulinarisk vandring, kajakpaddling, safari hemma, cykelturer mm
- eller tusentals andra...   Sök gärna i närområdet - i Sverige, Europa...
 KOLL PÅ VÄRLDEN

 

Mexiko. Cozumels invånare tar ställning mot kryssningsfartyg

En rättslig kamp sker mot byggandet av en fjärde enorm pir i ett UNESCO-biosfärreservat där korallrev kan förstöras. Cozumel en av de mest besökta öarna i världen av kryssningsfartygsoperatörer.
Budgetres har skrivit om ön och kryssningsfartygen i miniguiden Södra Mexiko och Belize. Tål att läsas om.

Vi minns fortfarande hur kryssningsturister påverkade den lilla staden på ett markant sätt och som de besökte under en kort landstigning. Innanför de stora pirerna låg i direkt anslutning jättevaruhusen där man kunde köpa souvenirer och köpa jättedrinkar. Kanske enda besöket i Mexiko. Som något slags Disney. I övrigt är ön känd för sina fantastiska dykområden med världens näst största barriärrev. Värda att bevara på alla sätt.
Läs artikeln från El País här

MER: Läs resevarningar för Mexiko från USA:s Utrikesdepartement och senaste nytt om Mexiko av Lars Palmgren från Utrikesmagasinet 
i förra numret.

 

Bali. Flyr från kriget till paradiset
Pinsamma problem för många
Cirka 58 000 ryssar besökte Bali 2022 efter återöppningen efter Covid. 22 500 kom i januari 2023, enligt den indonesiska regeringen. Detta gör dem till den näst största gruppen av besökare efter australiensarna. Den ryska tillströmningen har inte varit problemfri med allt för mycket festande och en del som stannar kvar illegalt. Trots att Ukraina har förbjudit alla män i åldrarna 18 till 60 att lämna landet, kom mer än 7 000 ukrainare till Bali 2022, och cirka 2 500 under januari i år. Dessa vill heller inte bli sammanblandade med de ryska problemen.
Andra ryska fristater för krigströtta ryssar är Phuket i Thailand och för rika ryssar Dubai.
> Bali har fått nog av "stygga turister" – 
Vice

Resevarning
Sydafrika. Strömavbrott en säkerhetsrisk
Elektriciteten stängs av 6 timmar om dygnet
På grund av värsta elkrisen någonsin genomför det statliga elbolaget ESKOM kontinuerligt planerade strömavbrott, sk. Loadshedding. Detta påverkar en rad väsentliga verksamheter i landet, inte minst säkerhetsanordningar som larm, trafikljus m.m.
Sveriges ambassadör i Sydafrika, Håkan Juholt, säger i dagens ETC att landet står på tröskeln till en total energikollaps och att man nu diskuterar med andra länder vad man skall göra om elsituationen försämras kraftigt och elen utebliver.
Svenska UD:s reseinformation har varningar om detta.
MERElbrist släcker Sydafrika - Globalarkivet förklarar läget.

Idag 6 maj, när detta Nyhetsbrev kommer ut, för 29 år sedan höll Sydafrika sitt första allmänna val med universell rösträtt, vilket markerade slutet på apartheid.
 

Positiva nyheter
Spanien. Fler platser med rökförbud

Det är inte bara stränder man vill skydda med en bättre miljö. Nu har även den största parken i Benalmadena på Costa del Sol fått rökförbud. Parken La Paloma invigdes 2015 och omfattar 200.000 kvadratmeter.
> Läs mer nytt om Spanien i EXTRA från Nyhetsbrev 253.
> 525 färre "offentliga strandaskkoppar" i Spanien. Nr.245. 

 

Indien. Snabb urholkning av ”världens största demokrati.”
Om ett år går Indien till val, med det enda nationella oppositionspartiet slaget i spillror
Utrikespolitiska Institutets Pia Daleke gör en analys av läget. Kritiken fick ny aktualitet när det tidigare statsbärande Kongresspartiets frontfigur Rahul Gandhi i mars dömdes till två års fängelse för förtal av Modi. 2021 nedgraderade Freedom House Indien från kategorin ”fritt land” till ”delvis fritt land”. Organisationen motiverar beslutet med att medier och människorättsorganisationer fått allt svårare att verka fritt och att våldet mot journalister, aktivister och oliktänkande ökat.
> 
Läs hela artikeln här
 

Sverige. ”Skitvaluta”

Den svaga kronan slår hårt mot alla svenska utlandsresenärer inklusive de som bor länge i utlandet.
På bara 10 år har 
värdet på pensionen för de som bor i euroområdet minskat med 25%.
För de som flyttat till USA har pensionen minskat med 40%. På det kommer försämringar av skattevillkor och att rätten till garantipension försvunnit.
> Läs vad ekonomer säger om ”skitvalutan” i 
nr 252

 

Världens dyraste städer att leva i

De årliga kostnadsökningarna är de största på 20 år
Singapore, New York och Tel Aviv är dyrast att leva i. Därefter följer Hongkong, Los Angeles, Zurich, Genève, San Francisco, Paris, Köpenhamn och Sydney.
Källa: 
EIU

 

 

PASSA PÅ
 

Registrera dig för BUDGETRES kostnadsfria Nyhetsbrev

ReseMagazinet Extra 
Utkommer normalt 1 gång/månad med restips och budgetråd

Budgetres.se – oberoende reseinformation

Vi  behöver fler prenumeranter i Stockholm, Skåne och Huskvarna. Hjälp till enkelt. -Varning för AI

som ber oss om ursäkt...

I förra numret hade vi EXTRA om AI- artificiell intelligens. Du kunde läsa en researtikel om Porto som skrivits av AI och en bild gjord av en annan AI-robot. Vi visade på dessa exempel och berättade om debatten som pågår.

En läsare, Ulf Söderström, har tacksamt hört av sig med exempel på hur det kan se ut om man frågar på olika sätt och hur detta påverkar utskrifterna så att man kan få det att bli precis som man vill.

Genom att instruera ai-assistenten att ha en roll, t ex reseledare ...kommer ChatGPT att vara mer specifik i sina svar. Eftersom ai-assistenten är en chatbot ska man inte nöja sig med det första svaret utan fråga vidare. ChatGPT kommer ihåg vad som frågats om och hur den svarat, så man kan fortsätta konversationen. Vill man att den ska vara lite mer personlig kan man använda en sån här prompt: Skriv en reseberättelse om en långhelg i Porto med besök på barer och restauranger, vandringar i fina kvarter, besök på ett portvinsdestilleri, var du bodde någonstans och möten med människor. Skriv den i samma stil som Stig "Slas" Claesson med 500-600 ord.”

Javisst blev Ulfs text bättre än den vi visade i förra numret och man kan prata länge med ai-assistenten för att vässa texten. Men det skall mer till för att vi skall bli nöjda. Det är mycket fakta och lite känslor och personligt. Det klarar den inte. Dessutom, när vi nu har börjat använda den flitigt i stället för att googla, fråga kundchattar och leta i manualer – så har vi märkt att den inte är helt felfri. När vi påtalat detta, har den bett om ursäkt, gett oss rätt och kommit med bättre rättare svar!

Läs mer om detta och om forskarprotester i Nyhetsbrev nr. 254.

MER: Geoffrey Hinton, en av ai-forskningens stora pionjärer, har sagt upp sig från Google – för att ”fritt” kunna varna för tekniken han själv banat väg för. Far han med skrämselpropaganda? > Läs


Porto. Bild gjord av DALL-E AI-tjänst på uppdrag av Budgetres.

 

Om vi inte förbereder oss för och undviker riskerna så kan AI vara det värsta som hänt vår civilisation. Det medför faror som kraftfulla autonoma vapen, nya sätt för några få att förtrycka de stora massorna. Det kan vara slutet för vår ekonomi.”

   - Den brittiska fysikern Stephen Hawkins varnade för AI fem månader före sin död 2018.
 

Alternativ till AI
Porto. Värsta vandringsturen

En elegant stadsdel återvänder till sin forna glans
Nyhetsbrevet och Budgetres miniguider propagerar starkt för att ansluta till en Free Walking Tour när man kommer till en ny stad. Dessa dricksbaserade introduktioner är oftast det bästa sättet att få ett snabbt grepp om ett nytt resmål.
Free Walking Tours gratisvandringar finns inte sällan med varierande tema. Lonely Planet skriver i ett nyhetsbrev från april om arkitektstuderande Pedro Figueiredo som anordnar 
the Worst Tour, där vandringen handlar om Portos historia genom dess byggnader, framförallt i området Bonfim. Det blev en fascinerande tur.

Varför du behöver upptäcka Portos värsta arkitektur på denna turné.
PS. Budgetres.se har ingen miniguide om Portugal eller Porto. Ännu…

 

Mer resa för pengarna
 

Erbjudanden i Sverige, Danmark, Norge och mer...
Låga priser. MinisemestrarKolla ditt resmål.

MILJÖ


Världen. Varannan ny buss går på el
I slutet av 2022 var 49 % av alla nya bussar som såldes elbussar
I jämförelse finns det 27 miljoner elbilar och hybrider i världen idag. Det här är bättre för klimatet och luftkvalitén, inte minst i städerna.
Det har även blivit populärt med elcyklar, elskotrar och trehjuliga rickshaws.

Problemen kommer den dagen när batterierna skall skrotas. Idag forskas det mycket för att kunna återvinna allt mer.
Källa: BloombergNational Geographic

 

Kina. Rekord i höghastighetståg
Transporterar två miljarder passagerare varje år
På bara 15 år har kineserna slagit alla rekord i att bygga höghastighetståg som förbinder deras många miljonstäder. Det är bra för klimatet. Man uppskattar att höghastighetstågen har minskat utsläppen av växthusgaser från flygsektorn i Kina med nästan en femtedel.
Kina har nu 4200 mil spår för höghastighetståg. Spanien, som har näst flest mil höghastighetståg, har cirka 400 mil. Kina kommer i år att bygga ytterligare 250 mil.

 

Världen. Tidiga värmerekord
Södra Spanien, Portugal, Thailand är några platser som haft tidiga värmerekord.
Risken för extrem torka är uppenbar. Floder och sjöar sinar. Skördarna påverkas. Oliverna blir små. Priserna för odlade produkter stiger.
Dagstidningarna kommer med nya rapporter hela tiden. Det är omöjligt att blunda för hur klimatet tar stryk.

(Cordoba hade rekord för april med 38.8 grader 26/4. Lite mer än 12 000 personer dog under 2022 års rekordvärmebölja i Spanien enligt spanska institutet för klimatforskning.)

 

Sverige. Privatjetsresor

Läste du notisen i förra numret om att privatresor med jetflyg ökar kraftigt?
Nu har debatten och 
redovisningen från Greenpeace nått de svenska spalterna.
En privatresa med jetflyg mellan Göteborg och Stockholm kostar ca 90 000 kronor.
Kostnaden är extremt hög för att det blir mycket tomflygningar, ca 40% för att hämta och lämna. Inte alls bra för vår känsliga miljö.
 


 

Världen. Overshoot day

När det kommer an på att plundra planeten tillhör Sverige världseliten, tillsammans med länder som USA, Kanada, Australien och de arabiska oljestaterna.
”Overshoot day”, som i Sverige inföll den 3 april, är den dag då vi har förbrukat vår årliga andel av jordens resurser. Resten av året plundrar vi planeten som om vi inte hade en, utan fyra planeter till vårt förfogande.
 

Protester mot passivitet

Världen. Slutet är nära

Forskare i Sverige protesterar mot svek
I förra numret skrev vi om senaste rapporten om att vi går mot jordens undergång.
Vi klarar inte de nödvändiga mål som alla länder kommit överens om. Det lär bli trist för barnbarnen. Slut på alla drömmar inklusive resedrömmar.
I mitten av april
 
protesterade återigen forskare mot hur våra ledare hanterar frågan. Denna gång 531 svenska forskare om ett ”monumentalt svek”.

Det här är inga nättroll eller självutnämnda tyckare som alarmerar, utan namngivna personer med kunskap och erfarenhet i ämnet. Som sällar sig till tidigare röster. Igen.
I Nyhetsbrevet kan vi bara informera vidare till dig vad som händer och att själv ta ställning.

Ni kan inte säga att ni inte visste – 531 namn på forskare i protest.
MER: 
Medan EU går framåt backar Sverige.

 


 

       SENASTE/MEST LÄSTA
 • Resan fortsätter - vår personliga miniserie. Del 1-6
 • Nils H Persson: Sjätte tågresan mellan Malmö och Spanien  - restips
 • Res inte hit 2023 : Det finns flera anledningar
 • Nu studie: Världens mest överskattade resmål
 • Resa med litet handbagage. Tester och alla tips
 • Bästa resorna 2023 . Hetaste tipsen, mesta inspiration och trender.
 • London. Skräphotell. Inte vad som utlovades.
 • Så ser det ut när AI skriver restipsen. Vi testade.
 • Boktipset: Förstå mer av Ukraina - läs förord ​​​​ och utdrag
   

  Nr 254 April 2023 > Öppna   Förbered sommaren

  ● Resan fortsätter. Del 6. London, Stockholm.  Res INTE hit runt den 6 maj. ● Spara 1000-lappar på utlandsresan. ● Världens lyckligaste länder. ● Semesterindex 2023. ● Världens mest överskattade resmål. ● Ibiza – från mysö till megalyx. ● Disneyland Paris 30 år. ● Belize – underbart vackert. ● Resevarningar för Mexiko. ● Resor med privatjet.● Massor av tågtips. ● Gratis flygbiljetter till Asien. ● Så lurar man biljettsystemet i Sverige. ● Paris. Elsparkcyklar fick sparken. ● Dyrtider. Icaflation. ● Opinion mot köp-slit-och släng ● Varning för TikTok igen ● Slutet är nära. Torra fakta. ● Sjätte tågresan – Nils H Persson ● Skräphotell i  London. ● Om miljölögner.

  EXTRA: Så ser det ut när AI skriver restipsen. Vi testar och berättar.

  Nr 253 Mars 2023 > Öppna   med Extra allt

  ● Rapport från Porto ● Montenegro - alternativ till Grekland 
  ● Europe Backpack index 2023 
  ● Göteborg firar  ● Booking – EU granskar storaffär ● Hit reser kinesiska turister
  ● Trötta på knarkare ● Dyraste hotellstaden ● YouTube rensar ● Varning för TikTok
  ● Bra filmer att streama gratis 
  ● Skitdyrt toapapper - Använd alternativ
  ● Spara 1000-tals kronor på din bokning ● Mest från sol och vind nu 
  ● Rysk supermiljöbov ● Frankrike i täten för matmiljön ● Haven ska skyddas ● BOKTIPSET


   EXTRA - SPANIEN SPECIAL Svenskarnas andra hem   


        Ännu tidigare men ändå hyfsat aktuella nummer av
       ReseMagazinet Extra

 


Lyssnartips/Boktips

 Ditt svårfångade
 kreativa geni

 Lyssna och läs vad miljoner gjort

 Elizabeth Gilbert, som skrev succéboken Lyckan, kärleken   och meningen med livet (som också blev till film med Julia  Roberts), berättar underhållande i ett 19 minuter långt föredrag   från TED om tankar kring kreativitet inför hennes  nästa   bok. Den korta föreställningen har lockat över 21 miljoner  tittare!

 Succéboken finns med bland boktips på   Budgetres.se/Resebiblioteket/Länder under Indien. Handlingen är mest från Bali (Indonesien) och Indien.

> På 
Resebiblioteket hittar du boken: Stor Magi – Leva kreativt utan rädsla som e-bok och ljudbok på svenska för en liten peng. Hennes senaste bok Kvinnornas stad från 2020 finns i pocket för under hundralappen.

 


        ERBJUDANDEN JUST NU

 

SÖK OCH BOKA SOMMARENS EVENEMANG


  Kolla läget hos Showtic, hitta biljetter och ta chansen till rabatter. Tryck på annonsen.
 

MÅNADENS CITAT
 

Globalt sett skapar turismen 300 miljoner jobb. I turistbranschen finns förstås, precis som i all annan ekonomisk aktivitet, såväl det onda och fula som det vackra och goda. Nyligen besökte jag Bordeaux och Valencia för att få syn på mer av det senare. 2022 utsåg nämligen EU de båda städerna till Europas huvudstäder för smart turism, för att premiera hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering, kulturarv och kreativitet. ”

- Per J Andersson, i en krönika i Vagabond 23/3:
Korkad turism skapar ”reservat för turister.”MER :
April månads citat om lögner om utsläpp
Mars månads citat: Om 35 000 kronor i förlorad köpkraft pga. inflationen

 


EXTRA
Koll på din budget
 

Bostaden – dagens lyxprodukt
Vilket val har du gjort?
Bor du i en hyresrätt, är det fastighetsägaren som äger fastigheten. Kan vara privat eller kommunal.
Köper” du en bostadsrätt, så äger du inte heller lägenheten. Lägenheten och hela fastigheten, ägs av bostadsrättsföreningen. Vad du ”köper” är en andel i föreningen som ger dig rätt att disponera den yta som lägenheten motsvarar. Bostadsrättsföreningen upplåter bostadsrättigheten till dig. När du ”säljer” lägenheten är det din insats i föreningen som du handlar med. Du överlåter bostadsrätten till den nye ”köparen”.
Bostadsrätten som boendeform härstammar från slutet av 1800-talet. Syftet med den nya formen, var att möjliggöra för flera enskilda individer att kunna gå samman och bygga ett gemensamt boningshus som de själva bekostade med sina andelar. 
Ex. HSB, Hyresgästernas Sparkasse - och Byggnadsförening.

1930 lagstiftades bostadsrätten genom bostadsrättslagen. Bostadsrätten har idag kommit att bli mer en lyxprodukt än ett kooperativt koncept. Det är fritt fram att spekulera med bostadsobjekt. För många krävs allt högre lån för att skaffa en bostad, vilket belastar ekonomin hårt liksom driver samhällets inflation. För de med svag ekonomi erbjuds bostadsbidrag, via skattesystemet, för att klara dyra bostadshyror och bostadsavgifter.

Ägarlägenhet är något annat. Ägarrätt för lägenhet och småhus kan du pantsätta, belåna och hyra ut samt får en lägre fast kostnad varje månad. Ägarrätt för lägenheter är ovanligt i Sverige, men vanligt i Europa.
Långivare kan avgöra din boendestatus.
Du kan göra bostadskarriär genom att sälja och köpa din bostad på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Om du köper flera bostäder med tillstånd att hyra ut eller med fritt ägande, kan du hyra ut en del privat och samtidigt dra nytta av värdeökningen. Med bostadsbrist i populära områden är det riskfritt och du kommer aldrig att behöva betala för boendet, utan i stället få bekväma intäkter. Det här kan gälla t.ex. små lägenheter i storstäder, fjällstugor, sommarstugor eller prisvärda kustlägenheter utomlands i solen (förslagsvis inom EU med ägarrätt – den vanliga formen. T.ex. i Spanien). Bostäder som du kan välja att själv utnyttja när du har lust.

Har du fått ihop mer kapital, kan du köpa fastigheter och hyra ut med hyresrätt i något större omfattning. Det behöver inte vara speciellt mycket. Men det är det bästa kända sättet (förutom arv) att bli väldigt väldigt rik.


Boendet är en av de största posterna i din ekonomi. Med rätt val för dig, blir det mer pengar över till andra viktiga poster, som t.ex. resor.

MER: Så bor du gratis i semesterparadiset
 

- - - - - - - - 
Missa inte tidigare EXTRA:

  Så ser det ut när AI skriver restipsen. Vi testade


  Spanien special - svenskarnas andra hem.

       > 
Alla tidigare EXTRA

 

ANMÄL DIG TILL BUDGETRES NYHETSBREV                  ReseMagazinet Extra                   

• Enkelt utan kostnad   •  Ge bort till en vän   • Ändra din adress

 
 

                ______ _______

info@budgetres.se   Jan-Erik/ Red.
Nyhetsbrevet ReseMagazinet Extra ges ut av BUDGETRES.se 

Budgetres.se är en helt oberoende reseportal och jämförelsesajt
för dig som vill hitta rätt pris för resandet  
och som ger restips med budgetråd och inspiration.
Nyhetsbrevet för första gången? Då kan du ha fått det genom ett tips från en resvän.

>  Budgetres för nybörjare

 Upphovsrätt. För frågor vid bokning och biljetter  etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice.
Vi ansvarar ej för insänt material. 
om oss  | annonsera  | press  | Ändra din mejladress  här  |  Prenumerera . Helt gratis.