Miniguide
Om du reser till Cancún

 


På 1980-talet letade mexikanerna efter en ny turistplats efter Acapulco. Man hittade en öde kuststräcka vid Karibiska havet som hade alla förutsättningar och det blev Cancún på Yucatánhalvön.

Visserligen hade Mayaindianerna hittat platsen 3000 år tidigare och bott här i många år. Även andra erövrare än turisterna i form av kolonialister och pirater hade också gjort sina besök.

Idag är Cancún en av världens mest besökta turistorter.
Den är uppdelad i två zoner; själva staden på fastlandet (El Centro, Downtown) och ön strax utanför med alla turisthotellen (Hotel Zone, Hotel Zone).
Staden med 500.000 invånare är mest en försörjningsstad, blandat med en del hotell och shoppingställen, åt Hotel Zone. Bussar går hela tiden mellan områdena och kostar ett par tre kronor.

Ön är formad som siffran 7 och är förbunden med fastlandet med två korta broar. Den långa strandremsan är ca en mil längst upp på 7:an och två mil längst "skaftet" och full med stora lyxhotell, ett flertal shoppingcentra, tre golfbanor och inte minst vita sandstränder med underbart vatten. Innanför ön eller innanför 7:an finns en jättelik lagun på 29 kvadratkilometer som även den inbjuder till fiske, windsurfing, segling, vattenskidåkning, parasailing, jetskiåkning, snorkling, dykning och andra vattenlekar.

Ett bra alternativ till Thailand
Cancún är ett bra alternativ till Thailands turistorter med en temperaturen som är kanske något behagligare med snitt 25 grader, vilket innebär att det aldrig blir sådär fruktansvärt olidligt varmt.
Det går bra att åka hit året runt, bara man passar sig för orkanperioden som vid några tillfällen ställt till med stora problem för området.

Det kostar ungefär det samma att flyga hit som till Thailand, det går utmärkt att resa på egen hand, priserna är behagliga, standarden och servicen är hög och förbindelserna är bra.

Några jämförelser

Resan:
Prismässigt ungefär detsamma.
Charterresorna från Sverige till Cancún är dyrare och färre.
Reguljärflyg till Mexiko via London eller USA (som också har flera lågprisflyg).
Lågprisflyg till Thailand vis Malaysia eller ibland Hong Kong.

Folket:
Thailändarna är otroliga att ta emot sina turister. Stor vänlighet och tålamod. Kanske nummer ett i världen. På turistorterna träffar du kanske flest européer och inte minst skandinaver men allt fler ryssar andra asiatiska turister.
Mexikanerna är vänliga och hjälpsamma. I Cancún kommer du mestadels att träffa folk från andra länder än Mexiko och framförallt folk från USA och Canada.

Boendet:
Billigare i Thailand att hitta enklare boende med t.ex. hydda på stranden.
För bättre boende är det ganska likvärdigt.
Lyxigare boendet kan fyndas i Thailand, men kan finns även i Mexiko, som har mer all-inclusive.
Fler hostels i Mexiko, men dessa är inte alltid bättre och billigare än budgethotell.

Maten:
Prismässigt ungefär detsamma.
Större utbud i Mexiko som också har ett mer varierande eget kök. Här går det att äta många goda mättande smårätter för under femtiolappen och då kommer en god öl med i priset.
Maten i Thailand kan efter en längre tid bli en aning ensidig jämfört med andra länder i Asien t.ex. Vietnam och Indonesien.
Att handla mat i speceriaffären är betydligt bättre i Mexiko med stort varierat utbud till trevliga priser.

Sevärdheter:
Kanske mer att uppleva i Mexiko med intressanta historiska mayatempel, koloniala byggnader och korallsnorkling i världsklass..
Thailand har vackra tempel.

Upplevelser:
Det blir mer av västerländskt liv i Mexiko där musiken som spelas på gatorna är välbekanta tongångar med gitarrer och trumpet.
I Thailand lever du mer thailändskt exotiskt. En stor nackdel är den alltid närvarande prostitutionen. Det kan bli för mycket av den turistiska dominansen ibland.

Språket:
Troligen är thai svårare att lära sig än spanskan, men intresset och förmågan att lära sig andra språk inklusive svenska är stor på thailändska turistorter. Men visst hade det varit roligare att kunna några fler ord på thailändska.
Spanska är ett lätt språk att lära som nybörjare. Det mesta uttalas som det står. Det finns otaliga billiga språkkurser som sätter igång resenären som vill stanna lite längre. Annars är det mycket engelska i Cancún, det har inte minst amerikanarna som bor norrut på andra sidan gränsen lär de flesta. Allt är inte dubbat här på TV heller, som i många andra länder.

Säkerhet:
Cancún och Yucatánhalvön är bland det säkraste i Mexiko även om det finns knarkkrig även här. Vanligt sunt förnuft gäller som alltid.
I Thailand känner man sig alltid säker och trygg.
Inga speciella vaccinationer i något land om man inte skall in i djungler.

Slutsats: Båda är lika trevliga på sitt sätt och med många liknande fördelar. Mexiko har en stor potential att bli ett större resmål för svenskar.
 

Vi kommer till Cancún
Vi kommer till Cancún tidigt i januari.
När vi landar efter elva timmars flygning från London har det gått tjugo timmar sen vi lämnade Stockholm. Klockan är sex på kvällen och det är redan mörkt.

Det går smidigt med passkontrollen, där vi säger till att vi vill stanna i två månader och passpolisen skrattar och ger oss sex månader.

Väskorna kommer snabbt och vi går ut ur terminalen och svänger till höger för att längst bort ställa oss i kön för ADO-bussen.
Vi kommer med bland dom sista passagerarna och slipper vänta
på nästa buss om en halvtimma.
Vi är framme på bussterminalen i centrum efter cirka en halvtimme och
här går alla av.
Vi promenerar huvudgatan Tulum några kvarter bort till vårt hotell.

Första intrycket av stan är att det är lugnt och fridfullt.
Inte mycket människor ute och ingen känsla av massturism.
Det är ganska slitet och liknar många halvfärdiga platser i Asien som växt upp lite hur som helst.

Många avråder från att stanna i staden utan säger att man skall vidare direkt, men vi vill komma i ro efter den långa resan och ta en dag i lugn och ro innan vi fortsätter. Så in på hotellet, av med sockor, skor och extrakläder och på med sandaler och svalare plagg och så ut igen.

Strax intill ligger en liten utomhusrestaurang vars matsedel ser inbjudande mexikansk ut.
Något litet och en kall öl innan sängen. Inte för mycket, klockan är ju egentligen långt över midnatt i våra kroppar och inte alls tidig kväll.
Det blir Quesadillas och biff samt två Coronas. Restaurangen bjöd på nachos med tre olika sorters sås som starter. Hela kalaset, som var utmärkt gott, kostade 65 kronor. Helt OK.

Innan vi går tillbaka till hotellet smiter vi in på den stora livsmedelsaffären vid hörnet och köper en stor flaska vatten. Vi tar en titt på den fina frukt- och grönsaksavdelningen med många exotiska sorter och en del helt nya upptäckter.
Priserna är plånboksvänliga och vid sprithyllan konstaterar vi också att det inte var så viktigt att handla på tax free.

Nästa dag går vi till turistbyrån som ligger lite off och får erfara att man där inte har så bra koll på saker och ting men annars har gott om broschyrer för nöjesparker. Efter mest felaktiga besked, utan förslag på tips om Cancún och med några fler broschyrer går vi vidare i en stad som verkar vakna först efter klockan tio.

Nu prövar vi att ta ut pengar på en ATM som vill ha en extra avgift och sen en till som vill ha samma avgift. Tur att vi har ett kort som inte tar svensk uttagsavgift också!

Röda och gröna gubbar behövs inte när man skall gå över gatan. Vid de gulmarkerade övergångsställena stannar bilarna och bussarna så fort man är på väg över. Det är vi inte vana vid överallt. För säkerhets skull tittar vi av gammal vana åt båda hållen, då vi av erfarenhet vet att i många länder så kommer trafiken ibland från alla håll. Mexiko har annars högertrafik.

Människorna är vänliga och trevliga och har lärt sig engelska för vår skull. Ser du rådvill ut och letar förgäves efter en obefintlig gatuskylt så är det alltid någon som frågar om du vill ha hjälp. Med ett leende får du genast tillbaka ett smil med en god glimt i ögat. Speciellt om du har sagt några av dina få spanska ord.

Mercado 28 finns det inkastare som vill att du skall komma och äta just på deras ställe. Dom är överlag trevliga och vill gärna läsa menyn för dig. Dom mest intressanta och kreativa inkastarna är annars apotekarna som vill att du skall komma in och handla din medicin och som du här inte behöver visa upp  recept för.

Vi förvånas över att vi är på en av världens mesta turistorter eller i alla fall i närheten av. Men det är inte alls jämförbart med några uppbyggda värstingorter som Hurgada i Egypten eller Kuta på Bali. Inte ens i närheten. Det är bra. Nästa stopp är Isla Mujeres, en timmes färjetur bort. Där säger reklamguiden att det är som att komma till en annan planet i jämförelse. Det låter bra.
 

Om du stannar till i Cancún Downtown
Då får du säkert uppleva levande restaurangmusiker med bl.a.  gitarrer, harpa och xylofon på Mercado 28 där man äter gott och handlar souvenirer som i många fall inte är så tokiga.  Musikerna står i kö för att få spela vid ditt bord och det är bra om du gillar musik till maten, för ur restaurangens egna högtalare kommer samtidigt musik med Bill Haley and his Comets.

Du får säkert inbjudan till gratis Margarita om du stannar och äter eller kanske väljer du bland populära ölspänner till reducerat pris med fem eller tio öl i spannen med isbitar serverat dekorativt mitt på bordet.

Du kan skåda annorlunda bröd i den välsorterade livsmedelsaffären, format till en krans toppat med grädde och lagd i tjusig kartong och som verkar ha en strykande åtgång.
Affären blir till ett större varuhus när du hittar till andra våningen och där uppe kan du finna kläder och mycket mycket mera.
Om det är ditt första nedslag i Mexiko, kommer du tycka att priserna är låga. Ändå är du i ett dyrare område.

Om du stannar här, stannar du inte länge. Det finns bättre alternativ på nära håll och närmast är ön Cancún.
Så du väljer bäst en bostad nära bussterminalen. Det finns både billiga bra hotell och gott om hostels.
Det är nära till centrum som inte är mycket för världen. Trevligast är kanske smågatorna och torget Las Palatas där du också kan äta billigt och gott mexikanskt vid de små matstånden.
Till Mercado 28 är det en relativt kort promenad. Lite mindre turistisk är Mercado 23 lite längre bort.
 
Så här års är det glest med folk. Man ser några turister här och där samt några ryggsäcksfolk. Dom flesta skall vidare till stranden, Isla Mujeres, Playa del Carmen, Tulum eller andra platser i närheten. Härifrån går det också flyg- och paketresor till närbelägna Cuba.

Om du stannar på ön Cancún, hotellzonen, så kommer du säker att få uppleva ett liv bortom vardagen, kunna simma med delfiner eller vita hajar, snorkla på en av världens finaste rev, lära dig djupdyka på två timmar, kunna äta på några av de bästa restauranger som finns, åka undervattensbåt och skirider (ser ut som en skidliftsoffa för två med en fallskärm ovanför som tar dig upp) eller ta en dagstur till Isla Mujeres. 

 

 
   

 

> Tillbaka till startsidan Budgetres.se
 

 

MER GUIDER

 


Mexiko

Yucatanhalvön

Om du reser till
Isla Mujeres


Mexikanskt Matlexikon

Alla guider

  


 

 
 

Väder Cancún

 
 

 

Mexiko
och Hela Världen
Nyhetsbrevet
ReseMagazinet

> ReseMagazinet
   utan kostnad

 
 

  

resannonser

 

 

 

 
 
 

Copyright © budgetres.se 2011 -2020

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller aktuella uppgifter från samarbetspartners
För frågor vid bokning och biljetter etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice
Synpunkter på budgetres och tips om ev. fel på sidor till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press