Mysguide för
segling i Joniska Havet

Publicerad första gången i Odyseé 2/2005
Medelhavsseglarnas tidning

Med författaren tillstånd
Senast uppdaterad dec. 2018


 


 Efter att ha seglat
ett antal säsonger i Joniska Havet och upplevt många smultronställen, ges här en liten översikt med personliga intryck och kommentarer tillsammans med rangordning efter mysfaktor.

Underbara platser för segling i Grekland
 
Egentligen är det nyansskillnader i segelparadiset, då generellt sett de allra flesta små kustställena är grekiskt mysiga och trevliga, speciellt efter att man lärt känna dem lite närmare.
Hamnarna är som regel små och allt som oftast med mer eller mindre tillfälliga fallvindar att ta hänsyn till. Avstånden mellan smultronställena är korta och det finns gott om lugna platser för den som inte vill ligga ihop med större sällskap av eskaderseglare eller andra charterseglare.
 
Det som påverkat graderna av mysfaktorer är bl.a. hamnplatsernas trivsel och säkerhet, fungerande service, utflyktsmål, matställen och skönhetsupplevelser.
Vårt urval är platser på fastlandet och på öar från norr till söder, undantaget Zakinthos och de nordligaste småöarna.
Vi har inte seglat under värsta högsäsong. 

Skalan är 1-5 fendrar, där 1 är mycket bra och 5 fendrar är ännu bättre.

2008. Efter tre år är det sig ganska likt. Men det verkar ha blivit fler segelbåtar. Många stannar länge och har området som sitt sommarparadis. Många seglare kommer från England, Holland och Sverige. Tillkommit har turister från Östeuropa. Dom hyr även segelbåtar. En del onödigt rika har kört hit stora lyxfartyg. De flesta hamnar är fortfarande enkla och gratis. (angivna hamnavgifter avser 35 fot) Avsnitten om övervintring är nytt.


Καλή τύχη!

Corfu

Agni 333 I sundet mot Albanien finns många vackra vikar. Naturen är underbar med höga pinjer som fond. Små restauranger nås bäst med jollen. Nackdelen är risk för svallvågor från större fartyg. Tag lång lina i land med nosen
mot havet.
 
 

Gouvia Marina 333 Marina med klass. Service, swimmingpool och restauranger. Nära till byn, nöjen och buss till stan gör att det fungerar året om. Här trivs övervintrare. 41 euro 2008. Extra för att tanka färskvatten från bryggan. Cykelavstånd till billig Lidl.

Corfu stad 333+ Mysiga gamla stan. Mycket kultur och en levande stad i lagom storlek. Fint och ligga med båten nedanför gamla stan vid besök. Det finns många fler trevliga kvarter än gamla stan. Det går att hitta lågprislivs i gamla stan. En guidebok kan behövas. Annars rekommenderas ett besök på turistbyrån.
Yachtklubben tar 30 Euro (2008) med mooringlinor, el, vatten och wi-fi. Många ankrar utanför.
Mandrakihamnen
33333 Vackrare kan hamn är svår att hitta. En del av fästningen. Ankra långt in framför restaurangen för att undvika svall. Be om ström från restaurangen och bli gäst ibland. Wi-fi, vatten och bra dusch finns. 25 Euro, men mycket billigare efter en vecka.
Corfu Yacht Yard vid stan, nära där kryssningsfartygen ligger, tar upp din båt på land på traditionellt sätt. Ägaren Vangelis har e-mail: boatyard@otenet.gr. Åtta månader kostar 1400 euro + 19% skatt med allt. 2008

Benitses 33 Om det finns plats är det gratis. Vatten finns och buss till Corfu stad. Duschar på stranden.
Liten by med många östeuropéer.

Nisos Vido 33 Liten ön utanför Corfu stad med lugn badvik. Ta dingen till sjölejonshowen i viken intill!
Petríti 3 Några få hus. På svaj gäller. Risk för svallvågor.  Fridfullt.


Othoni

Othoni 33333 Underbar liten ö med 40 bofasta norr om Corfu.
Bra stoppställe innan överfart till Italien 48M (Santa Maria di Leuca). Ankra i viken eller vid piren om inte färjan har tur hit samma dag. Babis på Othoni Taverna pratar svenska och serverar genuin grekisk mat.
(Bild th)

Fastlandet

Sagiáda 33 Lugn miniort nära Albanien. Goda grillade räkor. Bra dricksvatten. Djupare i hamnen än man tror. Vatten på kajen. Ingen livsmedelsaffär.

Platariá 33 Ny utbyggd hamn ger bättre skydd. Vackert område lite vid sidan om. Ger möjlighet till mer enskildhet i närheten av populära Sívota.
Ny hamnavgift 2008 3 euro plats, 3 euro el, 3 euro vatten.

Sívota (Moúrtos) 333 Mysigt i miniskärgården. Avslappnat i hamnen. Grekiskt i byn längre upp på bygatan. Ibland dans på grilltavernan när serveringen är över. Flera härliga vikar i närheten. En har vi döpt till Smaragdviken för det turkosblå vattnet. Fler turistkomplex har byggts i närheten. Hamnen är utbyggd 2008. Några elskåp på huvudkajen. Prutade till 2 euro.

Smaragdviken får besök av många turistbåtar. Kom tidigt.

Parga 333+ Mest turistiska orten i Joniska Havet. Fantastiskt vackert läge utefter berget med vikar i bukter bakom småöar. Det går att hitta normala tavernor för den som vill.
Natthamn i den lilla dåliga hamnen längst bort på Valtosstranden. Bäst är att parkera båten med nosen rätt upp på sandstranden mitt för piren. Blir snabbt fullt och du får trängas med allehanda inhemska båtar och i värsta fall en klunga eskaderseglare. Piren kan vara en besvärlig plats att förtöja vid. Här fastnar du lätt i linor eller garanterat med draggen ihop med andra eller i något bråte från botten. Får du en bra plats, så kan här faktiskt vara idylliskt. Om du inte vill promenera in till staden längs den långa stranden och upp över höjden förbi fästningen, så finns taxibåtar som skjutsar dig in till Pargas pir. Lilla stranden söderut har en taverna som ligger mysigt för sig själv och som kan bjuda på kvällsmusik. Staden är ett populärt stopp när man har ungdomar ombord eller vill känna sig charterturistisk.

Floden Akheron och byn Ammoudia 333 Vägen in till dödsriket Hades trodde man en gång i tiden. Homeros skrev om detta. Floden leder genom ett naturlandskap till en plats med grottor och tunnlar. Bukten utanför byn har fin sandstrand och är läcker. Du kan ankra upp här. Vi gick istället in på floden, fastnade, kom loss igen och fortsatte in till byn och hittade en enda båtplats samtidigt som vi konstaterade att inga andra segelbåtar fanns här! Rekommenderas om du vågar. Båtens djup var 1.90 men det var nog inte mer än 1,70 vanligtvis. Byn är lugn och fridfull med ett fåtal turister.

Preveza
333
Staden är riktigt trevlig. Genuin på flera sätt, med massor av småtavernor, strandkaj med grekiska turister på caféer och restauranger, bra livsmedelsaffärer med lägre priser än vanligt och tillbehörsaffärer. Nära tavernan Little Mermaid finns ett ställe med ouzo och god brandy från fat.
Första bryggan efter fraktbåtarna är ”svenskbryggan” som är gratis. Stig visar plats och är fixare samt kontaktombud för SXKM. Det är dock osäkert om ”svenskbryggan” får finnas kvar. Vill man ligga gratis med el och vatten, så finns en ny marina på baksidan dit man tar sig genom att fortsätta mot insjön. Det är rätt grunt och många ligger i viken för ankar. Hamnen är för småbåtar, men det går att ligga längst ut på piren om man tar det vackert och känner sig för. Några vassa järn finns på en del ställen längst piren. Det är ett fyndställe om du har tur och få plats.
Marinorna i Preveza har turbulens i år. Det finns tre på ”ön” på andra sidan som ligger lite isolerat. Cleopatra lär ha ledningsproblem och folk flyr till grannen Preveza Marina som blir överfull. Axio är lite mindre och enklare. På landsidan finns också en enklare marina. Preveza är ett bra val för att lägga upp båten, men hör efter innan hur läget är.

Paxi & AntipaxiLakka 3333 En underbar lagun gjord för att ligga på svaj om än lätt att tappa fästet. Man trivs gott även inne vid piren. Massor av goda tavernor att välja på. Grekisk dans på kajen utanför Lighthouse Bar vissa kvällar. Bra konditorier. Fin karta finns att få hos informationen med inritade promenadvägar. Ett besök på lilla akvariemuseet med den listige bläckfisken är obligatoriskt. Lagom storlek på byn med vykortsvackra vyer i dags och kvällsbelysning.

Loggos
333 Gulligt men lite för litet för att få skyddad natthamn. Det går bra med dagsbesök. Många grund utanför ger lite svensk navigeringskänsla.

Gaios
3333 Joniska Havets bäst skyddade läge bakom ön Ag. Nikólaos. Lite kvällsbullrigt vid kajen runt lilla torget. Vi väljer plats mitt för banken.
Hur trevligt som helst. Det mesta finns. Liten mysig badvik strax utanför piren. Man återvänder ofta och känner sig hemma här. Bra plats att fotografera på.
På torget finns ett gratis internetställe. Biltrafiken har begränsats.

Moggonisi 33+ En vik och en taverna. Mycket lugnt på kvällen. Få platser vid stenpiren. Platsen längst ut har vatten nog för att kunna backa in. Även på svaj går fint. Men gräsbottnen ger utomordentligt dåligt fäste. Med Danforthankare fungerar det bra.

Västsidan av Paxi 33333 Högsta betyg. Dramatisk kust med vackra bergsstup och havsgrottor. Vid bra väder ankrar man upp på sim- och paddelavstånd utanför grottan vid den fina viken innanför dom små skären. Hit hittar turistutflyktsbåtar också, men dom stannar inte så länge. När det inte är värsta högsäsong, så är man ibland vara helt ensam i paradiset.

Antipaxi
3333 Badvikar på ostsidan med turkosblått vatten. Det finns plats för alla. Bättre bad- och lunchstopp finns inte att få i denna del av Grekland.

Lefkas

Lefkas stad 333 Ju fler gånger man stannar till här desto mer upptäcker man stadens fördelar. Den långa kajen rymmer många segelbåtar som här ofta byter besättning. Det ger en maritim känsla åt staden som har utökats med nya (och dyra) marinan intill. Bra skyddat läge och bra fäste.
Här finns mysiga gamla gränder att upptäcka och genuina tavernor vid sidan av turiststråken. På kvällen fylls torgets kaféer med gäster. Det finns mycket grekiskt vardagsliv här. Bra affärer, båtservice (vatten, diesel, is, reservdelar) och närhet till flygförbindelser på fastlandet under säsongen. Vi rekommenderar längre promenader i staden samt hyrbil för dagstur på ön.
Marinan har samma ägare som i Gouvia, men lägre avgift över vintern. Bra tankservice vid infarten. Rapporter om trevlig övervintring. Bra att bunkra. Lågprislivs finns på cykelavstånd. Buss till Athen och flygförbindelser.

Nikiana 33 Mysigt runt hamnen. Lugn taverna vid badstranden nära piren. Byn ligger längst landsvägen och bjuder på hyfsad livsmedelsaffär.

Nidri 333 Turistby med kalasläge i området. Får tre fendrar för sina mysiga bagerier (kakor och bullar), för sitt utmärkta shoppingutbud (bl.a. lädervaror) och matställen. Här finns ”gröna busken” (Ionion Taverna) med de lägsta priserna och med stort utbud av goda tavernarätter med Joniska Havets godaste ris. Alltid mycket folk här.
Trångt med plats vid kajen. Många övervintrare ligger i ”lugna viken” mitt över eller i grunda sundet mot Vlikho Bay. Nidri är, förutom en turistort, ett seglarcentrum med närhet till många öar och vikar som tillsammans bildar en tätare skärgård som annars är ovanligt i Grekland.
Färre platser vid kajen pga. fler turistbåtar. Pröva flytbryggan för charterbåtar utanför ”gröna busken”. 10 euro när det finns plats och då el och obegränsat med vatten. Wi-fi free på en bar längre bort utefter kajen. Ta en Mythos och surfa länge. Förresten, Ionion Taverna kallas av engelsmännen för one onion taverna!

Långliggare i ” lugna viken” eller på varven intill, bl.a. Marias varv. Hör med dem som ligger där för aktuell information.
Vlikho Bay har numera många besökar och den grunda viken hyser mängder med ankrade båtar. Sommaren 2011 kom en ovanligt stark vind och orsakade stor förödelse. Två omkomna. Detta är extremt ovanligt. Många filmklipp finns att se på YouTube.

Odos Désimo 33En vacker lunchvik i början av Meganisisundet.  Här kan man paddla in och köpa glass till besättningen.

Mirós Gialós
33En djup vik på södra Lefkas. Bra som badvik. Enstaka båtar har legat här för natten. Favoritläge för den som söker lugn. Flera linor behövs då för fallvindarna.

Sívota 333 Nästa vik söderut med spännande fjordliknande inlopp. Här ligger en liten by med lång kaj. Man bör vara mycket observant på fallvindarna ”kapnistes” här och speciellt vid fullmåne under sommaren.

Vasilikí 333Populärt vindsurfingställe där det alltid blåser från dom höga bergen runt viken. Annorlunda segling dit med vindar från alla håll. Byn är trevlig och hamnen ger bra skydd.

Skorpiós

333 Privatägd ö av familjen Onassis. Man kan segla mellan de två öarna och sen hålla styrbord och välja några av vikarna på södra ön för att ankra upp vid. I den större viken ligger båtar ibland för natten.
 Ryktet säger att ön är till salu och att Madonna är en av spekulanterna och en annan är Armani.

Maganísi

Härlig ö med många populära vikar på norra delen.Spartokhóri
3333 Vi ligger helst längst in i Spiliaviken vid skyddat läge och med hjälp av tavernaägaren som har tavernanvid badstranden. Han har gjort i ordning förtöjning med mooringlinor och dirigerar vant båtarna för bästa tilläggning. Givetvis gästar vi hans taverna också. Eskaderseglarna klumpar ihop sig vid flytbryggan längre ut.
Byn når man via serpentintrapporna. Det tar inte så lång tid. En ficklampa rekommenderas för hemfärd på kvällen. Väl uppe har man en härlig utsikt. Här finns även några trevliga tavernor, ett bra ouzoställe och en liten livsmedelsaffär.
Ett jättehotell har byggts vid sidan om byn. Fin utsikt från poolen. Vid tavernan längst in är det sig likt. Jerry tar emot båtarna och George sköter tavernan. Eskaderbåtar i mängder överallt. Mooringlinor. Flytbryggorna vid inloppet av viken har el numera och det är noga att man äter på tavernan.

Vathí
3333Liten söt by fast med sämre tilläggning. Många korslagda ankarlinor kan det bli. Det är bra att vara i god tid för att välja plats. Sätt ut markering på förtöjningslinan. Det är sämre med badmöjligheter nära Vathi. Man kan ta en promenad upp till lilla byn Katoméri och äta här.
Vathi har fått en ny marina 2010 och hamnen är förbättrad.
Väster om byn finns en vik med nya bryggor för främst charterbåtar. Värt att kolla in.

Meganisivikar 33333 Om det inte ligger alltför många båtar i vikarna kan här vara mycket idylliskt. Det går att hitta en egen parkeringsplats. Viken i mitten gillar vi bäst och då att ligga längst in till höger med lång lina iland. Två tavernor finns som man når med jollen. Det finns en liten stig och en väg som går till Vathi som ligger ganska nära. Sista långa viken Atherinós har en populär taverna men bästa vindskydd finns bakom reven på andra sidan viken. Ett detaljerat sjökort rekommenderas. Det finns grynnor runt vikarna. Vi är väldigt förtjusta i Nicholas Elias Greece Sea Guide för sina kuriosakommentarer, men den nästan obligatoriska Haikels pilotbok fungerar utmärkt.

På Meganisi kan man också paddla in till den stora grottan på södra delen och med fördel åka på upptäcktsresa vid södra spetsen. Midsommarviken blev två stycken 2008. Längst in i Abelikeviken firades midsommar som finns beskrivet i Odyssé 3/2008. Vi hade mycket trevligt. På tavernorna i land finns det tvättmaskiner. I den egentliga midsommarviken ”bakom hörnet” lite längre ut firade ett gäng som varit i området en längre tid. Det finns många svenskar här nere.

Fastlandet

Páleros 33 är ett trevligt mål vid sidan av. Byn känns lite mer genuin och har trevliga matställen och en mysig promenadväg. Här och i området finns baser för charterbåtar. Försök att få plats bakom bryggorna för skydd mot kvällsvindar. 

På andra sidan den breda viken finns många alternativ för att ankra upp där det inte är lika trångt med båtar.

Astakós
333 Längst inne i viken bakom ett högt berg och ett antal småöar ligger denna by som inte så många åker till. Här är det mycket grekiskt och bra att bunkra. Många caféer längst strandkajen. Nära till stranden. På tavernan fick vi de största portionerna någonsin i Grekland.
Fler har hittat hit nu. Kom i tid om du vill ha plats vid kajen. Fortsätt promenera bortom stranden, så kommer det nya lite mysigare. Längst bort finns en trevlig taverna som kan servera en läcker pikeria (blandtallrik).

Kálamos

Kálamos 3333 Populär och trevlig hamn på kvällen där man bör vara på plats i god tid. Starka fallvindar på eftermiddagen. Ankra med lång lina ute och sätt fast ordentligt. Reservera bord på tavernan med utsikt över havet. Fina promenader i omgivningarna söderut och i byn ovanför.

Pórto Leone  333 Övergiven by på södra delen. Viken är vacker och populär att ankra i. Var uppmärksam på kraftiga vindar från de höga bergen när du seglar i sundet.

Kastos

Kastós  3333 En liten pärla. Inte många båtplatser vid piren. Grunt i hamnbassängen. Fina små badvikar i närheten. Trevlig taverna längst upp i byn med vacker utsikt. Bilfritt. På öns ostsida ligger många utmärkta badvikar som är fina att ankra upp i. Dåligt fäste i hamnen numera. Långsides är ibland det enda möjliga efter flera försök. Ett par från Wellington, Nya Zeeland, har byggt ett nytt hus med en livsmedelsaffär, så nu går det att handla på ön sommartid.

Ithaka
Ithaka har höga berg vilket ger kraftiga fallvindar som kan vara besvärliga vid tilläggning.

Fríkes 333 Hamnen har byggts ut och är ofta besökt av eskaderseglare.

Kión
i 3333 strax söderut är en tjusig liten idyll med ringa plats för besökare. Vinden kan komma från sidan. Här blir enklare att gå med stäven först. Det är inte fel med ett extraankare. Lite högre klass på etablissemangen.

Vathi
3333+ Alla tiders fin lite större by med enastående läge i vacker omgivning. Här är mer grekiskt än turistiskt. Således bra tavernor (det finns till och med riktigt hemlagat) och caféer. Sämst ligger man längst in. Säkrast direkt till vänster vid infarten bakom en stor betongbrygga. Här är det lugnt och fridfullt med några tavernor. Det kan tyckas vara lång väg till byn längst kajpromenaden, men vägen är så vacker på kvällen att det blir en perfekt avslutning innan man återvänder till lugnet, en bit från mopeder och bilar. Här borta i hörnet är det nära till fina bad en liten bit bort.
Ännu en bit bort går en stig till ett litet kapell där man kan bada och känna sig grekiskt romantisk.
Innan man angör det vackra inloppet till Vathi, finns det en stor vik på babord sida. Här finns många perfekta småvikar som passar som parkeringsplatser för en båt i taget. Gå så långt in som möjligt och ankra upp. Perfekt frukostställe innan man lämnar området.
Vathi med kringområde vinner i längden.
Det är härligt att jogga längst hela viken. Det finns flera lågprislivsmedelsaffärer. Du kan fortfarande hitta bra ungsrätter på småtavernorna. Ett internetställe finns vid torget. Vathi på Ithaka kallas av de flesta seglare för ”stor-Vathi”.

Sarakiniko och Filiatró 333 Typiska lunchvikar. Ingen trängsel.

Pera Pigádia 3333 Ett område bakom ön med samma namn. Här finns vackra turkosblå vikar som kan besökas vid lugnt väder. Om du nattar över så ha inga linor iland eller mot ön. Annars finns risk för råttbesök!

Det går fint att köra mellan ön och fastlandet.

Odos Pólis 333på västsidan är en annan vacker lunchvik. Det finns dom som ta natthamn här, men det är ganska oskyddat och kan bli en del svall.

Kefalonia

Fiskardo 3333Målerisk vacker och det mesta innestället i området. Hit bör man komma tidigt för att få bra plats. Pontonbryggan är bra om man inte vill ligga kloss an vid restaurangerna och kanske behöva tränga ihop sig med andra när det börjar bli ont om plats. Byn har trendiga affärer och fräcka matställen. Missa inte Café Tselenti som funnits sen år 1900.  Badviken ligger runt hörnet och det finns en liten fin vik lite söder om Fiskardo med bra ankarplats.

Ag. Efimia 333 Lugn by med nybyggarkänsla. Här kan det blåsa. Extraankare blir bra. Trivsamma näringsställen.

Sámi 333Bra hamn med mycket färjetrafik. Staden är den största på ostkusten och byggdes nästan om när man spelade in filmen om kapten Corellis mandolin. Nu har man kommit en bit från området där charterbåtarna rör sig. Vi låg långsides för en gångs skull. Sami är trevligt och med nära väg till Melissanigrottan med den underjordiska sjön.

Poros 333 Hamnen ligger lite vid sidan av byn och verkar först lite trist, men efterhand bor man in sig i ett lugnt och fungerande område. Gott om kajplats. Färjan stör inte. Trevlig promenad till byn och nedanför vägen små pittoreska badvikar. Ett annorlunda café i grotta vid hamnen. På kvällen skall man gå uppför berget rakt ovanför hamnen till en taverna med otrolig utsikt och där kanske servitrisen avslutar måltiden med gitarrspel och vackra sånger.

Assos 33333 Kanske vackrast av alla. Mycket liten vik. Om ingen eftermiddagsvind finns och om det ges plats bakom piren, så går det att övernatta. Annars dagsbesök.

JE Dahlqvist

PS. Vekligheten förändras ständigt. Denna text är främst för inspiration och vägledning.
Idag är förhållandena förändrade för seglare i Turkiet. Du bör alltid uppdaterade dig med aktuell information
innan du beger dig till nya resmål.www.budgetres.se     

 

   

 

> Tillbaka till Segling
 

 

BUDGETRES.se

 

   


Betala mindre,
res mer

Budgetbokningar
Resetjänster
MiniGuider
Nyhetsbrev

........................................

 

 


LÄS ÄVEN:

> Mysguide
Turkiska västra Medelhavet

 

 
     

  

annonser
 

 

Copyright © budgetres.se 2011, 2018

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller aktuella uppgifter från samarbetspartners
För frågor vid bokning och biljetter etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice
Synpunkter på budgetres och tips om ev. fel på sidor till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press