Mysguide för segling i turkiska västra
Medelhavet

Publicerad första gången i Odyseé 1/2011 Medelhavsseglarnas tidning

Med författaren tillstånd
Uppdaterad senast mars 2012

Bild th restaurangbrygga i
Ciftlik
                                     
                                                    


 


Efter att träffat många seglare som haft stor nytta av ”Mysguide för segling i Joniska Havet”,
som först publicerades i Odyssé 2/2005 och senare uppdaterad på tidningens hemsidan, har detta
inspirerat till en mysguide av ett annat populärt seglarområde lite länge österut i Medelhavet.

Kanske Medelhavets bästa segelparadis

Det här är en översiktlig beskrivning av turkiska västra Medelhavet, då området är stort och har otroligt många smultronställen. I huvudsak behandlas hamnar och vikar på Kariska och Lykiska kusten, men även en del näraliggande grekiska öar.

Denna lilla guide baseras på personliga intryck. Kommentarerna och framförallt priser skall betraktas som färskvara tillsammans med den subjektiva rangordningen efter mysfaktor.
Skalan är 1-5 fendrar, där 1 är mycket bra och 5 fendrar är ännu bättre.

Det som påverkat graderna av mysfaktorer är bl.a. platsernas trivsel och säkerhet, fungerande service, utflyktsmål, goda matställen och skönhetsupplevelser. Det är små nyansskillnader i detta kanske Medelhavets bästa segelparadis.
Vi har undvikit högsäsongen juni, juli, augusti då det är som varmast, blåsigast och mest trängsel.

Därför seglar man hit: De bra marinorna, den höga servicen, de vackra vikarna, restaurangbryggorna (med gratis förtöjning, plus oftast vatten, el och Internet mot att man äter middag här), den goda maten, de stora kulturskatterna, de justa priserna (utanför turistorterna och undantaget diesel och vin) och den långa solsäsongen.

Vägen dit från Joniska Havet: Man går antingen runt Peloponnesiska halvön eller genom Korintkanalen.
Kortaste hoppen mellan grekiska öarna är från Saroniska bukten och genom det ofta blåsiga Kykladerna via Amorgos, lilla Levitha och till Kalymnos eller Leros. Dom två sista ligger alldeles intill Turkiet.
Om man inte blir inblåst på vägen, så tar seglingen dit i lugn och ro två veckor. Nattseglarna är där på ett kick.

Innan du lämnar Grekland har du tankat fullt med diesel, fyllt på baren med några dunkar vin och kanske
handlat fläsk som inte finns i Turkiet.

Turgutreis 333 Mitt över grekiska ön Kalymnos.
Bra inklareringsplats, med alla myndigheter på ett ställe (som du testar i stället för att använda dyr agent). Högsta klass marina, som gör att du känner dig lyxig efter Grekland. Bra proviantering med låga priser jämfört med Grekland och speciellt på lågprisaffären Bim tvärs över gatan.
Det blir spännande med ny kultur och att testa nya och mer varierande maträtter till hyfsade priser på småställen i Turgutreis.

Bodrum 333 Modern marina mitt inne i stan. Kostar som det smakar. Det finns ankringsmöjligheter utanför vid rätta vindar. Testa matstället Sunger nära marinan, där du delar bord med andra. Kastellet har ett intressant museum.
Nära Bodrum finns många bra varv som även kan erbjuda vinterförvaring om man bokar i mycket god tid. Yat Lift är Rod Heikells, författaren till våra pilotböcker, favoritvarv när han är i området.

Kos 333 Med visuell navigering når vi strax grekiska Kos. Här väljer vi marinan eller gamla hamnen mitt i stan med hög nattlig ljudnivå. På fredag-lördag är det mycket charterbåtsbyten, så då undviker vi Kos med risk att bli utan plats.
Kos marina
är ett bra alternativ för vinterförvaring med utmärkt läge nära trevligt, om än ofta riktigt blåsigt seglingsområde.

Körmen 33 Bra alternativhamn på norra Datçahalvön. Kort busstur till Datça för proviantering.


Palon på Nisiros

Nisiros 3333 På den grekiska vulkanön ligger den enda bra hamnen i Palon. Här finns några trevliga tavernor, inte minst lilla ouzerian närmast cavabutiken. Vespa och biluthyrning finns för obligatoriska turen till kratern. Eagle´s Nest bjuder även på bra Internetuppkoppling om du hyr här. Gratisbuss under säsongen går med täta turer till bl.a. mysiga huvudorten Mandraki med pittoreska gränder. Här finns även ATM och livsmedel. Bra tillfälle till jogging Palon – Mandraki tur och retur.
Nisiros ligger i ett riktigt blåshål. Hamnen är säker, men du kan bli kvar här några extra dagar om det vill sig, vilken fungerar bra och blir aldrig fel, om du har tid på dig.

Datçahalvön och Hisarönüviken


Från Kalymnos via Turgutreis och Bodrum till Datçahalvön och Hisarönüviken sen vidare via många vikar mot Marmaris och österut. De blå öarna är Grekland med bl.a. Kos, Symi och Rhodos (längst ner till höger).
Kartan visar en av flera etapper.

Knidos 333 Resterna av den forntida doriska staden Knidos ligger i en idyllisk vik som besöks av många utflyktsbåtar. Man ankrar under bra förutsättningar eller förtöjer vid piren mot en avgift.

Palamut 333 Lugn liten fin och enkel plats med trevliga restauranger och små pensionat. Hamnen är bra med el och vatten. Det finns förtöjningslinor på träbryggan mot strandpromenaden för bästa plats. Restaurang Adamik mitt över har bra internetuppkoppling (be om koden), toa och dusch. Nästan längst bort på strandpromenaden ligger restaurang Tuna som har goda Pide (turkisk pizza). Närmaste ATM finns i Datca med buss en timme. Det går även någon busstur till Knidos.
Palamut är det naturliga stoppet innan man fortsätter runt Cape Krio när man skall norrut.

Kalaboshi 33 Liten öppen vik med ankring eller på kommunal brygga mot avgift och med flera restauranger. Ett lite lugnare alternativ som inte alla besöker.

Datça 33 Den större orten i området. Hamnen är inte skyddad mot alla vindar. Bra proviantering och ATM. Marknadsdag (främst frukt och grönsaker) är söndag. Lågprislivs lite längre upp i stan (bl.a. Bim). En hel del klarerar in här eller förlänger sin transitlogg.

Kuruca Bükü 333 På Datçahalvöns sydsida finns många fina ankringsvikar värda att upptäcka. Stränderna får du dela med främst inhemska turister.

Bençik 33333 Bakom en iögonfallande liten vacker ö går denna långa vik in och erbjuder natursköna parkeringsplatser för ankring med lång lina i land.

Kuyulu Bükü 333 En till vik värd att upptäcka.

Keçi Bükü 33333 En populär skyddad större vik som erbjuder flera valmöjligheter. Vid inloppet ligger Marti Marina som har all service och bekvämligheter. Man kan ligga gratis någon dag på en liten brygga med el och vatten utanför Fanari restaurang precis före marinan. Det är samma ägare som till marinan, så du kan välja att äta på flera ställen (säg bara till att du gör det). Marinan har en mycket bra öppen internetuppkoppling som når hela viken (!), en utmärkt billig cantina, fin swimmingpool, bokbytarmöjlighet m.m.

Orhaniye 3333 Ligger längst in i viken efter ön med den bysantinska fästningen (ett populärt ankringsområde) och turistmålet med det långa sandrevet som man skall hålla undan för. Avståndet från Palamut hit är bara 32M. Här finns flera utmärkta restaurangbryggor och det finns som regel alltid plats. Palmiye har swimmingpool och ortens enda ATM. Iskelebryggan har pool under högsäsongen. Matpriserna är något lägre än på de mest populära restaurangbryggorna i Hisarönüviken. Man tankar källvatten och använder gärna ett filter (en bit av myggnätet) för att slippa få gräs med i vattnet.

Det går en trevlig promenadväg upp till gamla byn. Den går som ett u under de höga bergen. Här kan man på hösten se när man skördar jordnötter, träffa på en landsköldpadda, se på bananplantor eller möta en liten turkisk leguan. När man kommer till byn fortsätter man grusvägen framåt och följer vägen. Bra joggingområde här eller mellan Orhaniye och Marti Marina.

Enkla provianteringsställen finns och marknadsdag är lördag. Annars tar det inte lång stund med bussen till Marmaris för större inköp.


Orhaniye längst in i Keçi Bükü. I bakgrunden Marti Marina

Selimiye 33333 Viken är skyddad och har en kommunal brygga, flera restaurangbryggor och bra ankring utanför dessa. Du får ibland betala en kommunal avgift även på restaurangbryggorna för el och vatten och lite mer på den kommunala pontonen.

Restaurang Aurora och Sardunya är de två läckraste matställena. På Aurora får du boka i förväg för att vara säker på plats. Till svensktalande Suzan på Aurora söker sig främst seglare som uppskattar en mångfald av fantasifulla mezerätter och utmärkta huvudrätter. Gott bröd kommer till båten på morgonen. Till Sardunya kommer främst turkar långväga ifrån med bil och båt för den goda matens skull. Trevliga efterrätter serveras tillsammans med trevligt bemötande. Det går bra, som på de flesta restauranger, att dela på en portion eller ta halva mezeportioner om man vill ha många smaker eller inte orkar äta för mycket. Båda ställena har snabba internetuppkopplingar om man t.ex. någon gång vill titta på SVT play.
För den som vill ligga en aning längre bort finns lilla fridfulla Kaptan restaurant som alternativ.

Byn har ingen ATM så man får lifta eller ta bussen över berget till Bozburun.
Selimiye har på kort tid växt till sig med flera små pensioner och små souvenirbutiker. Marknadsdag är onsdag.

Sailors Paradise 333 Liten vik i den vackra passagen bakom småöarna. En restaurang, ingen el eller vatten. Bara fridfullt utom på söndagar, för då kommer eskaderseglarna hit.

Dirsek 333 Nästa enkla vik, men mer skyddad och med bra nära läge västerut för de som inte vill segla längre in bland vikarna. En restaurang. Bra ankring.

Yeşilovaviken

Bozburun 333 Lite större by längst in i skyddad vik med flera bra ankringsställen i närheten. Här finns en hamn som tar emot båt och avgift (ca 100 kr). Kan vara lite trångt och en del problem med korsande ankring. Populärt för många guletter som går in jämsides med dig i hamnen. Dessa är så gott som alltid mycket skickliga på att manövrera och på att samsas om plats med fritidsbåtar. Utmärkt ankringsplats utanför hamnen.

Bozburun har många bra och prisvärda restauranger inkl. Internet, ATM, livsmedelsaffärer och apotek.
Trevlig promenad längst vattnet. Marknadsdag är tisdag.

Sögüt 3333 Längst in i nästa vik med en stor bra förtöjningsbrygga vid Octopus restaurang. Elegant dusch och toa samt bra Internet och bad. Något dyr restaurang. Fridfullt.
Alternativt på nyare mindre bryggan vid Captain restaurang. Promenadväg upp till liten by. Begränsade inköpsmöjligheter.


Pide, turkisk pizza

Grekiska ön Symi

Symi hamn 333 En av de mest pittoreska små städerna i Grekland, vilket också innebär massor av utflyktsturister från Rhodos och en hel del besökare i stan. Hamnen är ett enda trassel av ankarkättingar och här är dåligt fäste. Du blir anvisad plats, men höger sida är något bättre. Vid ostliga vindar är hamnen rent av farlig. Tillsammans med kraftiga fallvindar blir här lätt kaos. Lägg ut lång kätting och se till att ha riktigt bra fäste. Bra proviantering med ny stor livsmedelsaffär bakom Evas café, ATM och girosmatställe. Dieseltapp finns vid hamninloppet och som har kraftigt sprut!

Pethiviken 333 En euro och tjugo minuters bussresa över berget från Symi hamn. Dåligt ankarfäste. Se till att backa till ankaret ordentligt. Risk för kraftiga fallvindar på natten, då många tappar fästet. Finns plats på lilla piren, så ta den. Kolla om det är något fraktfartyg på gång in. Platserna allra längst in är för lokalbåtar. Tavernan med stora uteplatsen tar onödigt mycket betalt. Leta efter alternativ. En annars fridfull plats.

Panormitis 3333 Klosterlagunen på utsidan av Symi är romantisk och blir lätt full av ankrande segelbåtar. Ibland kan det komma fallvindar även här, så vid ankring gå så långt in som möjligt och gör fast ordentligt.
Under dagen kommer flera stora färjor och utflyktsbåtar för att besöka klostret. Därefter blir det lugnt. Då går det bra att ligga på piren på högersidan eller på kortsidan med springar. Det finns en liten livsmedelsaffär, en bagare och en bra taverna. Man bör gå promenaden ut till kvarnen.

Hisarönühalvön upp till Marmaris

Bozukkale 3333 Denna vackra vik, som är den första efter man har rundat udden Karaburun, har tre restaurangbryggor. Den innersta ligger intill resterna av den forntida staden Loryma (Aplotheka) som en gång tillhörde och samtidigt var försörjningsstad till Rhodos. Längst in här är det lugnast och minst risk för svall. Loryma restaurang är utmärkt och har du tur så dukas ett mezebord upp till förrätt. Ingen el och vatten och inga landvägar. Mycket idylliskt, spartanskt och med getter som bräker bland bergen.

Sailors House ligger näst längst in och är släktingar till de på Lorymas. Du väljer att ligga vid brygga eller vid boj. Det finns fallvindar att ta hänsyn till.
Närmast inloppet och under fästningen, som är ett bra landmärke, ligger Ali Baba restaurang med kanske det bästa läget. Välj detta en lugn dag då inte svallet går in i viken.

Serçe Liman 333 En skyddad vik med smalt inlopp och som ser ut som en bassäng (liman betyder hamn) med en restaurang både till höger och vänster. Ankra (undvik gräset) eller ta en boj. Ett alternativ till Bozukkale intill.

Gerbekse 333 En skyddad vik strax innan Ciflik.  

Ciftlik 333 Sista stoppet innan Marmaris eller första på väg ut. Här finns flera restaurangbryggor med all service, bra mat och vettiga priser. Något störande med ljud från ryska all-inclusive hotellet. Vackert läge bakom en liten ö vid inloppet. Risk för svall och omöjligt när vindarna är rakt in.

Marmaris 33 En liten fiskeby som snabbt på några år blev en stor turiststad. För seglaren finns här några marinor att välja på.
Netsel Marina ligger i stan och störs kanske av den näraliggande bargatan och turistsorlet. Kan vara ett alternativ för den som vill ligga kvar i båten över vintern. Utanför finns tankställe.
Marmaris Yacht Marina ligger några kilometer utanför Marmaris och är en av kustens mer populära övervintringsställen. Här finns mycket plats på land och med förhållandevis humana priser. Dock betalas el och vatten för sig vilket ingår på Netsel, så för de som skall vara kvar i båten gäller det att jämföra noga. Yacht Marina har alla faciliteter. Uppskattat är cantinan som serverar prisvärd turkisk husmanskost till servicepersonal och seglare. Det finns ett stort bibliotek för utbytesböcker, gym, swimmingpool (badstranden är inte så bra här), pub med happy hour, bra restaurang och mycket social gemenskap. Livsmedelsaffären är ingen höjdare, har dyra priser men bra bröd. De flesta storhandlar i stan på någon av de många lågprislivsen. Marknadsdag är på torsdag.
Det finns gott om välsorterade båttillbehörsaffärer av alla slag och ett stort Sanaj (industriellt småhantverkarområde som ordnar det mesta till en liten peng) Det går täta bussförbindelser (13 kr) till stan och en liten söt gratisbåt två gånger per dag.
Tankning görs utanför Netsel Marina.

Närmste flygplats är Dalaman och dit försöker man dela en taxi eller bokar transferbuss via Internet. En stor fördel med Marmaris som bas är att man ligger strategisk nära bra seglarområden, det går att göra alla sorters service på båten och priset är hyfsat om man vill lämna båten på land över vintern. Många stannar här i flera år med årskontrakt.

Lykiska kusten, från Marmaris till Antalya

Ekinçik 33 Om man inte vill segla 40M i ett sträck från Marmaris till populära Fethiyebukten, så göra man ett stopp i Ekinçik (som engelsmännen kallar Egg and chips). Tänkt dock på att det också är en sträcka att färdas in i bukten.
Man kan ankra på västra sidan eller vid den vackra kajen vid restaurang My Marina på högersidan och som är gratis om man äter där. Elpriset här är osannolikt högt och anpassat för båtar som kör med ac och ismaskiner ombord och kan med lätthet hoppas över. Restaurangen är tjusig men maten inget särskilt i jämförelse med andra.
Omgivningarna är trevliga och härifrån är det nära med en utflykt till det intressanta Caunos strax intill. Ett annat kanske mer prisvärt alternativ att besöka Caunos på är med utflyktsbåt från Marmaris. Bara i mycket lugnt väder är det tillrådligt att ankra vid ön Delikada utanför floden och fortsätta med egen dinge. Ett annat alternativ är att hyra bil som omväxling och utforska
området i lugn och ro med övernattning i Dalyan. Det kan det vara värt.

Fethiyebukten

Göçek 33 Ett mecka för charterbåtar. Här finns många marinor varav Port Göçek är den mest eleganta och väl värt ett studiebesök. Själva staden känns lite konstlad modern, men fungerar ändå. Marknadsdag på söndag.
Utanför staden ligger Skopea bukten full med underbara små vikar och öar redo att ta emot seglare från alla länder. Skärgården är mycket skyddad och det vimlar av restaurangbryggor som kanske ibland får lite för mycket av utflyktsbåtar och enveckorsseglare. Tersane, Wall Bay och Kapi Creek är några bra startplatser om man tidigt på morgonen vill gå till Marmaris.

Fethiye 3333 En mer genuin stad längst in i den skyddade östra delen av viken. Här finns den tjusiga Ece Marina där man kan övervintra (dock helst inte på vågbrytarpontonen). Strax bakom marinan finns en brygga vid Yacht Classic Hotell som främst är avsedd för Sunsailbåtar. Här kan man ligga under veckan då charterbåtarna är borta och betala halv avgift om man äter middag på den utmärkta restaurangen. I övrigt finns alla faciliteter inklusive en pool på detta underbara ställe. Det går även utmärkt att ankra strax utanför. Det är gångavstånd till centrum och bra jogging längst strandpromenaden utefter staden.
Bra proviantering, hamam och saluhall med bl.a. fiskinköp som kan tillagas direkt av restaurangerna i anslutning.
Med buss når man intressanta platser i närheten bl.a. till den övergivna tidigare grekiska staden Kayaköy (Levissi) och till Turkiets kanske mest fotograferade strand Ölü Deniz.
Observera att Fethiyebukten har mycket stränga miljökrav för båtar. Ingenting får spolas ut i havet. Krav på gråvattentank ombord även för mindre fritidsbåtar diskuteras. Kolla vad som gäller när du skall dit!

Mot Finike

Kalkan 33 Det är 25M mellan Fethiye och Kalkan. Däremellan ligger ”De sju kapen” ett blåsigt område som de flesta vill klara av tidigt på morgonen innan eftermiddagens sjöbris sätter in. Inget stopp däremellan. Kalkan är en turistort med en trång hamn. På kvällen tänds ljusen upp på de otaliga restaurangerna och matångorna ligger förföriskt över hela staden och hamnen. Kommer du lite utanför säsongen, så är inte harbourmaster i tjänst. Marknadsdag är torsdag.

Kas 3333 är en blandning av genuin by med turistiska inslag. En gång en deportationsplats för oliktänkande bakom höga berg som utvecklades till ett trivsamt konstnärligt ställe där man ville stanna kvar. Nya marina är bra då gamla hamnen är för trång. Bra proviantering och marknadsdagen (även med stort utbud av kläder) är fredag. Har man tur att komma i juni när Kasfestivalen är, så blir det extra trevligt.
 

Kastilorizon 33333 Lilla söta grekiska ön långt hemifrån moderlandet mitt över Kas är en pärla.
Hit flyttar idag rikt folk från olika länder och bygger upp nya hus exakt enligt kraven som de en gång sett ut innan bombningar och elände. Man förtöjer vid kajen vid tavernorna eller ankrar i den lilla viken på andra sidan staden. Det är trevligt att gå runt på smågatorna, runt byn och uppför det branta berget.
Det lilla museet vid den gamla moskén visar bilder på hur det en gång har sett ut.
Här kan man stanna länge och ta sällskap med sköldpaddorna som kommer till hamnen varje år.
                                                                                                                        
Grekiska ön Kastilorizon med utsikt mot Kas i Turkiet
Kekova Roads 33333 Ett skyddat område bakom Kekovaön med perfekta ankringsplatser, intressant kultur och romantiska platser. Längst in ligger lilla Üçağiz med flera restauranger som hämtar dig från ankringsplatsen (kanal 16) om du inte vill ta egen dinge och som ger dig gratis bröd på morgonen när du varit gäst. Hassan har tagit emot många svenska gäster, men Ibrahim intill är väl så gästvänlig. Det finns några enkla livsmedelsbutiker och en fruktaffär i byn. En ny pontonbrygga kringgärdar hamnsidan, men lockar inte mer än ankringen. Tidigare fanns det fina restaurangbryggor men dom är tyvärr borta.

Nedanför fästningen Kale Köy finns några mysiga restauranger. Här är bedårande vackert och efter det att utflyktsbåtarna lämnat området blir det mycket fridfullt. Hit kan man bara ta sig med båt. Fästningen skall besökas, inte minst för utsikten, och sarkofagerna går inte att missa som står överallt efter sluttningarna. På andra sidan Kale Köy ser man den sjunkna staden under vattnet när man kör utefter ön.

I Kekova Roads stanna seglare gärna en längre tid. I närheten utefter vattnet går den berömda vandringsleden ”Lykiska leden” och man ser vandrare passera då och då. Annars är det fridfullt så det gör nästan ont.


Kekova Road, Kale Köy

Gökkaya 333 En vik bakom en ö i slutet av Kekova Road som erbjuder bra ankring.
Restaurangerna och discot har övergivit området.

Finike 3333 En liten genuin stad med en utmärkt lagom stor marina. Marinan ligger i anslutning till staden som inte har en enda souvenirbutik men istället flera genuina och mycket prisvärda matställen. Priserna här är ibland hälften mot vad dom är på mer turistiska ställen efter kusten. Du kan äta enkla prisvärda rätter som kebab, pide, lamacun och gösleme på enkla lunchställen eller välja utmärkta kötträtter, caseroller eller grillad fisk på flera bra restauranger. Här finns slaktare och bagare samt videobutiker, som snabbt tar fram en dvd för den film du önskar, några bra livsmedelsaffärer inklusive en Bim.
Marknadsdag är på lördag med varor och priser som är läckra (normalt 5kr kilot för frukt och grönt).
Ett litet Sanaj finns bakom busstationen och ett större i grannstaden Komlucka.
I marinan finns en liten klubblokal som används till sociala aktiviteter av seglarna. Säkerheten är hög, hamnen är säker och många bor i sina båtar under vintern. I bakgrunden ligger de höga bergen som ofta är snöklädda.

Till miljonstaden Antalya tar det två timmar med en dolmus och här finns närmaste flygplats. Det finns lyxiga bra direktbussar till Istanbul som går dit över natten.

Olympos 3333 Det går att åka till detta speciella ställe med båten och ankra utanför, men det är betydligt enklare och säkrare att besöka med dolmus eller hyrbil. En lämplig utfärd.

Kemer 333 En trevlig lagom stor marina som är bra för övervintring i en semesterort med mycket ryska turister.

Antalya 333 Marinan ligger en bra bit utanför den stora staden. I gamla hamnen finns ingen plats för nöjesseglare. Staden är ett trevligt utflyktsmål för den som vill se lite mer av civilisationen. Det finns prisvärda små pensionat i gamla stan.

Alanya 333 Ny marina längs bort i seglingsområdet. Rapporteras vara trevlig och med några grader varmare temperatur vilket skall vara en liten fördel senare på säsongen.

Det finns mycket mer att se i Turkiet, både längst den långa kusten och inne i landet.
Självklara val är Istanbul
33333 och Kappadokien 33333. Dessa får inte missas. Båda får fem fendrar.
 

Rekommenderad läsning:
Rod Heikell: Turkish Waters & Cyprus Pilot
The Bay & Restaurant Guide between Bodrum and Finike

Lonely Planet: Turkey
Ingemar Karlsson (tidigare bland annat generalkonsul i Istanbul): Europa och turken, betraktelser kring en komplicerad relation.

JE Dahlqvist
s/y Anemos II

PS. Vekligheten förändras ständigt. Denna text är främst för inspiration och vägledning.
Idag är förhållandena förändrade för seglare i Turkiet. Du bör alltid uppdaterade dig med aktuell information
innan du beger dig till nya resmål.
www.budgetres.se     

 

     MER OM SEGLING I TURKIET

Fethiye
Vi vill rekommendera Fethiye för in-utklarering och förnyelse
av Transit Log. Man behöver ingen agent och alla myndigheter ligger
nära Ece marina. Ankring ute perfekt, dinghe-brygga vid Yacht Classic
Marina/Hotel.
Vi fick många bra tips om Fethiye-bukten förra året. Bland annat fick vi veta
att i 22 Fathom Cove finns bojar som man kan ligga säkert på. Passar
oss bra, vi vill inte knyta lina iland. Bojarna ligger med relativt
stort mellanrum och vi hade tur, fick en boj med utsikt norrut mot
Skopea Liman och bakom oss den lilla halvön med tallar. Flockar med
getter vandrade förbi och deras klockor klingade svagt. Mycket
idylliskt och väldigt säkert för det var 40 meter djupt under oss.
En dag vandrade vi till gamla Lydae som ligger ganska mitt på den
lilla halvön. Det började med en brant stigning men därefter vandrade
vi i en ravin med massor med skuggande tallar. Det finns inte mycket
kvar av Lydae men utsikten är fin.

Jordenruntseglarna okt 2012
 
 
 

 

> Tillbaka till Segling
 

 

BUDGETRES.se

 

   


Resebokningar
Resetjänster
MiniGuider
Nyhetsbrev
Resebiblioteket

Betala mindre,
res mer

........................................

 

 


LÄS ÄVEN:

> Mysguide
för Joniska Havet

> Mer om segling i Turkiet

 

 
 

 


Nya visumregler
för Turkiet
från 1 jan 2012
ställer till det för bl.a. seglare.
   Max 90 dagar sen måste du vara utanför landet lika länge.
   Att ansöka om längre tid kostar dyra försäkringspengar.
   Allt beroende på att man vill begränsa svart arbetskraft.
Nu flyr många
   svenska långseglare Turkiet. Landet är ännu inte med i EU.

Så gör du inklarering
Allt du behöver veta för att få din Transit Log på egen hand

Nya visumregler i Turkiet
Så får du ett
Residence Permit (RP) och skattenummer
Alla avgifter och saker
att tänka på > Här

 

 
 
 
 

  

annonser
 

 

Copyright © budgetres.se 2011, 2018

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller aktuella uppgifter från samarbetspartners
För frågor vid bokning och biljetter etc. hänvisas till respektive leverantörs kundservice
Synpunkter på budgetres och tips om ev. fel på sidor till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press