Gynna lokalbefolkningen på resan

Boka inte boende på en stor internationell hotellkedja.
Ta i stället in på små familjeägda ställen och du gynnar lokalbefolkningen.

I många länder i Asien, Afrika och Latinamerika finns det även möjlighet att bo hemma hos familjer i
småbyar. Det är kanske inte världens mest lyxiga boende, men du lär känna byborna och får ofta delta i dagliga livet. Vanligen äter man med ”sin” familj och det du betalar för boende och mat kommer direkt folket i byn till godo.

Ät på mindre restauranger eller från gatustånd, för då vet du att dina pengar går till rätt personer.
Ett bra sätt att se om maten är god är om matstället är populärt bland lokalbefolkningen.

Om du köper souvenirer, gå gärna direkt till ”källan” och köp. Alltså att handla direkt av hantverkare och konstnärer (i stället för att köpa i stora souvenirbutiker).

När du köper frukt och det finns en marknad i närheten, gå dit och handla av dem som odlar frukten och säljer sin skörd på marknaden. På så sätt gynnar du de småskaliga bönderna.

Ge inte godis till barn i fattiga byar. Kolla i stället om du kan ge en donation till något som kommer alla barn eller bybor tillhanda. Kanske behöver barnen i skolan nya pennor, kanske behövs nya kritor på det lilla daghemmet, kanske behöver man några nya böcker på det lilla biblioteket…        
                                                  (Källa: Resebutiken Travel Heroes)


10 tips för hållbart resande

Unescos råd för ett hållbart resande

  1. Kultur och miljö är ofta det värdefullaste lokalbefolkningen har att dela med sig av. Tänk på att handel med utrotningshotade djur, växter och antikviteter är straffbart.
  2. Visa hänsyn till lokala sedvänjor. Var nyfiken. Räkna det som självklart att du inte kan göra allt ”som hemma”. Var ödmjuk och visa respekt genom att bland annat korrekt klädsel. Anlita gärna en lokal guide.

  3. Ta god tid på dig. Hövlighet och tålamod öppnar ofta dörrar till positiva upplevelser och vänskap. I många kulturer uppfattas brådska som oartigt.
  4. Visa respekt. Undvik att visa eller provocera fram ilska. Att mista självbehärskningen betyder i många kulturer att man förlorar ansiktet och detta är pinsamt! Fråga innan du fotograferar.
  5. Vid en lyckad affär är bägge parter nöjda. Använd humor och tålamod. Kom ihåg att bägge parter ska tjäna på affären. Utnyttja inte motpartens fattigdom.
  6. Ge inte pengar till barn som tigger. Ge hellre till föräldrar, lärare eller lokala humanitära organisationer. Barn som tjänar mycket pengar på tiggeri kan försumma sin skolgång.
  7. Köp lokalproducerat så bidrar du till den lokala ekonomin och lokala traditioner och hantverk kan leva vidare.
  8. Stöd gärna miljömedvetna utflyktsalternativ. Om turen kostar lite mer går ofta de extra kronorna till att bevara miljö- och kulturarv.
  9. Spar på naturresurserna. Ta en snabb dusch istället för bad. Använd luftkonditionering så lite som möjligt, sopsortera om möjligt, köp returförpackningar. Följ upptrampade stigar och vägar och besök gärna lokala naturparker.
  10. Res helst under lågsäsong. Det är lättare att få kontakt med lokalbefolkningen för de har mera tid. Samtidigt bidrar du till att inte anstränga resmålets miljö- och kulturgränser.


Hållbar juste resenär

1. Sänk värmen i hemmet när du är på resa.
2. Använd alltid led lampor om du har belysning på under resan.
3. Stäng av vattnet. Blir det en läcka...
4. Skippa stand by-läge som drar onödig ström.
5. Packa så lätt som möjligt för att minska vikten på flygplanet
6. Använd AC-systemet i hotellrummet sparsamt och bara när du vistas i rummet.
7. Släng ingen mat. Anpassa dina portioner. Be om doggy-bag.
8. Skräpa inte ner. Ta bara foton och lämna bara fotavtryck.
9. Läs på innan om seder och bruk för ditt resmål. Du är gäst.

                       INNEHÅLL
       Gynna lokalbefolkningen
       10 tips - UNESCOs råd
        Hållbar juste resenär