Rundresa i södra Mexiko med Belize
Cancún - Isla Mujeres - flyg Mexiko City - Puebla - Oaxaca - Puerto Escondido - San Cristobal - Palenque - Caye Caulker (Belize) - Tulum - Playa del Carmen - Isla Mujeres

Resan kan göras på en till två månader. En blandning av stränder, städer & kultur. En klassisk resa med smak för koloniala byggnader, kända matplatser, de bästa mayaplatserna och underbara stränder i Karibien och vid Stilla Havet.

Vi ger dig färdplanen. Du reser enkelt på egen hand.
 

Cancún
Vi flyger tur och retur Cancún, då detta normalt blir en billigare biljett. Vi får då lägga till en inrikes flygresa Cancún - Mexikos City i priset. Har vi tur eller råd kan vi välja flyg in Mexiko City och ut Cancún. Resan bokas i god tid i förväg för bästa pris. Vår resa börjar tidigt i januari.

Hela resan tar ca 20 timmar från dörr till dörr, ungefär som att åka till Asien. Vi reser med tiden och med morgonflyget hemifrån landar vi tidigt på kvällen i Cancún. Skönt att vara framme samma dag.
På Cancúns flygplats tar vi till höger längst bort efter terminalbyggnaden där ADO-bussen tar oss in till bussterminalen och centrum för 45 peso.
Vi kan nu välja mellan att göra en övernattning i staden Cancún eller fortsätta direkt till Isla Mujeres. Expressbåten till ön går med täta turer och tar bara 15 minuter. Har vi förbokat boende är det enkelt att fortsätta, men det kan vara skönt att vila ut direkt

Vi rekommenderar Soberanos Hostal (ca 275kr) med enkel frukost och bra läge.
Mer läsning och tips om Cancún här.


Isla Mujeres
Innan vi startar vår rundresa kan det vara skönt att värma upp sig med några dagar på en Karibisk ö. Isla Mujeres är liten, behändig, nära och mer avslappnad och enkel än Isla Holbox och Isla Cozumel.
Vi rekommenderar
Hotel Marciano
,ej entréplan (ca 230kr). Hostel Pocna går att boka sal på nätet, men har även dubbelrum till olika priser från 270 pesos som bokas via mail på hemsidan www.pocna.com. Ligger bra och har många aktiviteter. Många småhotell och lägenheter kan bara bokas på plats eller via mailförfrågan.
Fler tips och läsning om Isla Mujeres finns här.

Flyg till Mexiko City
Du bokar inrikesflyg med sökning via budgetres. Detta gör du bäst hemifrån. Det finns lågprisflygbolag som Volaris och Interjet, men kolla tiderna. Kanske är det bara dyrare Aeroméxico som flyger på en tid som passar. Resan tar ca 2.5 timmar. Bara jordnötter och dricka.
Nu finns två alternativ. Antingen stanna några dagar i kanske världens största stad eller fortsätta direkt. Vi sparar storstaden till en annan gång och tar direktbussen från flygplatsen till Puebla (ca 110kr). Estrella Rojabussen finns precis utanför terminal 2 och går ungefär varje timme. Det finns en informationsdisk på bottenplan och bussen är ut till höger. Du köper biljett, hinner fixa en macka i baren intill, checkar in ditt bagage, får en påse med kakor och en läsk innan du går på bussen. Den tar två timmar, ungefär så lång tid som långfilmen varar. Det finns Internet ombord.

Puebla
Om du väljer 4 Poniente terminalen, som ligger lite närmare centrum än CAPU, så tar du bäst en taxi sista biten till bostaden. Du köper en taxibiljett på busstationen för under 50 pesos för snabb och säker transport.

Puebla är en storstad, större än Stockholm, som har ett vackert välbevarat kolonialt centrum som är värt att se under en heldag. På turistbyrån vid Zócalo (torget) får du en karta som visar vilka gator som är dom finaste. Dom är ifyllda med olika färger. Det finns också prisvärda stadsrundturer som täcker det mesta. Något att överväga.
Gå runt på gatorna, titta in i kyrkorna, vandra i El Parián med alla matställen, butiker och atikvitetsställen. Lägg märke till tavelkonstnärernas små bås på en lång rad på den vackra gågatan med fin stensättning, en staty, några caféer och några skuggiga träd. Ett föredöme att samla samtida kultur så här. Tänk om våra kulturarbetare kunde få en plats liknande detta! Så mycket att vinna på alla sätt. Stan imponerar.
Du kommer att finna att andra gator har samlat andra yrkesgrupper. Affärerna med de målade keramikföremålen, skoaffärerna med sina enorma skyltfönster, de speciella godisbutikerna...
Puebla är annars känd för sin goda mat och mest känd för Mole Poblano, som är kyckling i choklad- & chilisås. Det finns till och med en Festival del Mole Poblano som äger rum varje år i början av juni.
Bussbiljetten till Oaxaca kan du köpa i förväg inne på Multipac som ligger på Avenida Juan de Palafox Y Mendoza vid 6 Norte nära El Parián. Det kan vara bra.
Tänk på att Puebla är kallt på morgon och kväll. Vi är inte vid kusten längre. Njut av de ännu lägre priserna än dom som var där.

Vi rekommenderar
Hotel Imperial Puebla (ca 220kr), men inte på helgerna då det kan bli för mycket med larmande skolresor. Du får en bra kontinental frukost, kvällssnacks med liten pilsner eller kaffe, wifi m.m. samt utmärkt läge. Det finns bra alternativ i samma prisklass. Ät på Las Ranas. Stökigt men gott och billigt. Kanske en dagens lunch på La Matraca eller en frasig fylld macka (cemitas) på La Poblana eller något annat cemitaställe runt El Parlán.

Oaxaca
Bussen går från CAPU terminalen och dit tar man colectivo (lokalbuss) för 6 peso eller taxi för knappt 50 pesos. Resan dit tar max 20 minuter. Till Oaxaca tar det drygt fyra timmar (200kr).
Vägen dit går över slättland och berg. Efter en dryg timme passerar man fantastiska kaktuslandskap.

Oaxaca är ungefär stor som halva Göteborg, men mycket renare och med mindre klotter samt dessutom med fler offentliga toaletter (3 peso, lite papper ingår). På morgonen är det kyligt, men på dagen skönt varmt.
Det är en av Mexikos mysigaste städer i en av de fattigaste områdena.  Staden är känd för sina hantverkstraditioner, marknader, det egna köket, bra museer, konstgallerier, mysiga kaféer, eleganta restauranger, vackra hotell (posadas) och inte minst för sin mezcal, en tequilavariant och choklad (det märks överallt)Av mezcalen är den vita är tuff, de lagrade - añejo - på fat, är mörkare och kan jämföras med brandy eller rökt whiskey. Vi tycker den smakar mer som calvados. Här bosätter sig en del turister och du bör stanna här minst fyra dagar. Gå runt på smågatorna och titta in på gårdarna, in på hotellen och kyrkorna (missa inte katedralen) och upptäck mer och mer.

Det är ett behändigt centrum med en gågata, Alcalá, och två torg som hänger ihop. På zócalo (torget) är det folkfest var dag med försäljare av alla de slag, inte minst av ballonger, musiker, militärmusik, clowner etc. Sitter du på något av den många kaféerna här för att studera folklivet, får du räkna med flitig uppvaktning. Det enda trista i det annars så trevliga folklivet är att man tillåter små barn att hålla på med försäljning. Det är bra om man inte uppmuntrar detta. Det finns utmärkta shoppingställen som representerar ursprungsbefolkningen, där man kan förena inköp med en god sak.
Ett kvarter söder om torget ligger Mercado Juarez och Mercado 20 de Noviembre som bör besökas. Några kvarter österut ligger den stora marknaden Central de Abastos, som man däremot bör undvika. Här är ett av de få ställen i stan som är osäkert att vara. Stor risk för rån. Det finns bättre alternativ och varorna är desamma som på Mercado Juarez.
Vid Zócalo och runt Mercado 20 Noviembre får du många tillfällen att provsmaka mezcal och även testa chokladen, fast det mesta passar bäst som drickchoklad. Det finns gott om turistinformationer på stan och dom lämnar gärna förslag på aktiviteter.

Vi rekommenderar
Utflykter:
Söndagsmarknaden i Tlacolula
. Marknaden liknar säkert många andra du sett i världen och denna är lagom stor och småtrevlig. Det finns alltid en del nytt och intressant att upptäcka. Den mest intressanta delen är inne i marknadsbyggnaden med bl.a. inomhusgrillning, fin brödavdelning och en exotisk matservering. Glöm inte kameran.
Du tar dig enkelt hit med colectivo eller med 2:a klass buss. Du kan gåt ill huvudvägen vid 1:a klass bussterminalen och fortsätta några hundra meter till Mac Donaldsskylten och hejda en colectivo med texten Tlacolula. Resan kostar 12 pesos och tar ca tjugo minuter på fin väg.
Monte Albán är det mest kända utflyktsmålet och ligger nära staden med lokalbussar som går dit regelbundet. Det är resterna av en gammal
zapotecstad med fint utsiktsläge.

Logi:

Hostel Don Nino.
Lite dyrare (330kr dubbelrum), men mer som ett hotell. Nära 1:a klass bussterminalen och vid ett trevligt parktorg med marknad på fredag, fysiska aktiviteter på söndagar och omgärdat av trevliga näringsställen samt lagom nära centrum. Du får omväxlande mexikansk frukost, platt-TV med många kanaler, dricksvatten och wifi.
Posada Don Mario (200kr DR). Intimt med frukost, wifi och nära till Mercado Sanches Pasculas och musikcantinan Tomas Inn.

Mat & Dryck:

Du äter goda oaxacarätter som tlayudas (stor krispig tortilla med ost (quesillo), avokado, grönsaker, kött m.m.) som en variant av pizza), mole negro (kyckling med molesås; chili, choklad
 ung. som mole poblano) eller dricker choklad med bulle (faktiskt en av de godaste bullar vi ätit) på Mercado 20 de Noviembre.
Välj någon av de mer frekventerade tlayudasställena som ligger intill varandra och ät gärna inte för sent på dagen innan varorna, som ligger framme, har blivit för trötta.
La Brújada är ett trevligt kafé som rostar sitt eget kaffe från bönor från trakten och ägs av en kille från Texas. Café de Olla heter annars ett kaffe som finns mest bara i Oaxacaområdet och är ett kaffe som gjorts i en kruka efter gammal tradition.
Vid Zócalo finns både enkla och lyxigare ställen som är trevliga att sitta på på kvällen. Terranova är lyxigt men bra.
Kandixa har bra 40 pesos lunchmeny. Man kan sitta på takterrassen med fin utsikt. Ligger på Porfirio Diaz ovanför Allende.
I övrigt vimlar det av mysiga kaféer och romantiska restauranger av det mer eleganta slaget och du kan även gå på matlagningskurser. Där får du mer kunskap om Oaxacas olika molesåser. För mezcaldrickning med botanas (snacks) finns det flera cantinas att välja på bl.a. La Casa del Mezcal nära Zócalo.

Puerto Escondido
Till Pto Escondido och Stillahavskusten är det 25 mil på slingrande bergsvägar med många vägbulor (reductor, tope). Det tar 6-7 timmar med en kort matpaus. Se ordinarie bussarna kör inte denna väg, utan tar en omväg, så du får åka med en minibuss. Det finns flera bolag bl.a. Valla de Mar, som kör sträckan med täta avgångar. Är du minsta åksjuk skall du förbereda dig. Sista etappen är slingrigast. Från ankomstterminalen går du enkelt nedför gatan mot centrum.

Staden består av två delar varav en är den kända surfingstranden Playa Zicatela, en av topp 10 i världen. Alla söker efter "mexican pipe". Det är farligt att simma här, men det går bra att bada. Kanske är det för de farliga strömmarna som det inte blivit någon konstlad turistort här, utan i stället småskaligt trevligt.
Det andra området är runt centrum med småbåtsplayan (Playa Principal) där fiskebåtarna håller till och strax intill den bättre Playa Marinero. Då är du i ett mer genuint område, med en liten gågata och nära till livsmedelsaffärer och marknaden.
Det tar bara 10-15 minuter att gå emellan de två platserna. Du bör inte gå strandvägen i mörkret, då det är risk för knivrån. Taxi kostar endast 20 pesos.
Åt andra hållet finns två fina stränder; Playa Marzanillo (dit du kan promenera utefter en trevlig cementerad gångväg efter havet och runt fyren) och Playa Carrizallo lite längre bort. Här är lugnare vatten och det går bra att snorkla här.
Staden är behändigt stor med bara 30 000 invånare, men allt fler turister hittar hit.
“The city has been dismissed as a colony of former hippies and settled backpackers, but it's so much more. I have a theory that those who favor Puerto are just trying to keep the place true to its name (escondido means "hidden") and undiscovered by tourists. Don't let them trick you -- visit, and soon, before it, too, changes. “ - Introduction in Puerto Escondido at Frommer´s

Varning:
Värsta högsäsong är under USA:s påsk. Då blir det trångt. På sommaren kommer många skolungdomar hit från USA på ledigheten. Boka rum i förväg då.
Tips:
Det är mycket musik i Puerto och i januari, februari blir det rock och blues på Playa Marinero.
Det finns gott om prisvärda hostel och hotell . De flesta har wifi, men ej frukost.

Mat:

Restaurante Estella de Mar på gågatan. Bra frukost och smårätter. Vid playa Zicatela har Mangos bra frukost och El Cafecito bra lunch. Testa matställena på marknaden, en bit upp i stan.
Utflykter:
Hos Viajes Dimar kan du hitta fina turer med motorbåt, kajak eller till fots.

Sidospår:
Via den lilla staden Pochutla når du de små fina strandorterna Puerto Ángel, Zipolite, San Augustinillo och Mazunte.
Ta lokalbussen mitt över Che. Efter ca 1.5 tim och 30 pesos släpper busschauffören av dig vid korsningen till Puerto Angel. Du tar en colectivotaxi för 10 pesos eller camionetas (liten flakbil) för 5 pesos de 6 kilometrarna ner till Puerto Angel som är en liten fiskeby med vackert läge. Bästa bad i västra änden. Dit leder en vacker cementerad klippväg.
Några kilometer längre bort med en camioneta når du Zipolite, med vacker lång strand för tyg- och nakenbadare och med farliga strömmar. Här är lugnt, vackert och fridfullt. Därefter fortsätter paradisstränderna som avslutas med Mazunte, ett gammalt hippieställe som idag är känt för sitt sköldpaddecentrum. För att komma upp till huvudvägen igen skall du till San Antonio, en korsning där du vinkar in bussen som tar dig tillbaka till Puerto om du inte bestämde dig för att bli kvar. Turen tar en heldag med
tid för bad, fika och lunch.
Huatulco eller Bahías de Huatulco med huvudorten La Crucecita (2.5 tim från Puerto) är Mexikos senaste stora turistprojekt. Här är tänkt att bli det nya Acapulco eller Cancún. Det är vackert, utspritt, lugnare bad och lite dyrare.

San Cristobal (250 000 inv.)
Från Puerto är det nattbuss till San Cristobal som gäller. Räkna med 12-13 timmar. Köp biljetten helst några dagar i förväg. Tänk på att man ofta kör max på ac, så det kan bli kallt som i ett kylskåp. Tag på långbyxor, strumpor, skor, tröja, jacka och kanske mössa. Filt delas inte ut, men finns som regel att köpa på bussterminalen.
San Cristobal ligger på 2100 meters höjd, så nu blir det kyligare klimat igen. Välj en bostad som har värme, värms upp av solen på dagen eller där du kan få en extra filt på natten. Gamla stan och centrum är en av de mysigaste platserna i Mexiko. Här finns två charmiga gågator och ett torg med musik och dans på kvällarna. Stan bjuder på gosiga kaféer, bra restauranger och mycket musik. Det spelas på gator och torg samt på många små fik och krogar.
Stan är känd för sin revolutionära tradition framförallt med zapatiströrelsen, som fortfarande är verksam. Viva Zapata! Dessutom är det ett centrum för flera minoritetsfolk som sätter färg på staden med sina vackra dräkter.
Det finns gott om logi i alla kategorier. Det bästa är att gå runt och kolla innan man bestämmer sig. Du når allt i centrala stan till fots. Du bör stanna minst fyra dagar. Några verkar ha blivit kvar här för evigt.

Vi rekommenderar
Matställen:
TierrAdentro
, på gågatan Guadalupe, för rätta känslan. Utmärkt frukost och lunch. El Gato Gordo, i närheten, har prisvärd dagens. Det finns även några utmärkta och dyrare argentinska restauranger samt några riktigt bra italienska t.ex. La Paloma. Jämför priserna mot hemma om du känner dig för lyxig. Billigt och bra äter du inne på marknaden, Mercado Municipal. I norra ändan, när du gått igenom marknaden och på andra sidan gatan en bit ner på Caminero 4, ligger en cocina popular som heter Alebrije som är värt ett besök. Det är billigt och gott. Kaffet kostar bara 7 peso som riktmärke. Livsmedelsaffären Super Más har bra vinavdelning. Ligger också på Guadalupe, precis som vinstället La Viña de Bacco, som har vin per glas med tillbehör.

Musik:

Gå runt och kolla vilka band som spelar. Följ musiken. Det börjar tidigast vid 20-tiden. Några pålitliga är Perfidia, klassiska Revolution (Revo), El Cocodrillo, vid torget, och musik och dans (salsa och sån´t) bl.a. på Latino´s, ett kvarter från Guadalupe.

Utflykter:

Gillar du snabba motorbåtsfärder och vill göra detta i en vacker ravin, skall du ta en tur till Sumidero ravinen. Kostar 180 pesos (om ditt hotell har rabatt) och sex timmar totalt och knappt två med båten. Du får också se några krokodiler, apor och leguaner. TIPS: Fick du smak på detta men vill göra det i en renare flod (knädjupt vatten), paddlande i tystnad med bara fågelsången som bakgrundsmusik, skall du åka till Tarnfloden till en "george" (ravin) på franska högplatån. Fråga efter George de Tarn.
Du kan ta en colectivo till någon av de oberoende indianbyarna San Juan Chumula (marknad på söndag) eller San Lorenzo Zinacantán. Fotografering är absolut förbjudet. Läs på innan hur du skall uppträda

Palenque
Ordinarie första klass OCC buss tar ca 5 timmar på krokiga vägar på dagtid till Palenque. Till Palenque åker man för att se mayatemplet som ligger i urskogen. Stan är rätt stor, men man rör sig i den delen där bussen stannar. Här finns en huvudgata som går upp mot det lilla torget. Gatan har restauranger, hotell och agenturer för utflykter och vidare transporter om man vill till Guatemala strax intill.
Ett besök i mayaruinerna bör göras på morgonen innan det blir alltför varmt och före de flesta turisterna kommer. En normaldag är det 1000 besökare. Du stannar en colectivo på vägen dit (7 km) märkt "ruinas" och betalar 10 pesos när du går av vid huvudentrén. Man betalar parkavgift, 25 pesos, och entréavgift 51 pesos och sen ligger de största sevärdigheterna strax innanför. Efter att du klättrat i El Palacio och några till, fortsätter stigen förbi flera ruiner medan du tar dig sakta nedför sluttningarna - ibland på ganska branta trappvägar - , längst den vackra lilla floden. Entrébiljetten inkluderar även besök på museet som blir din avslutning. Räkna med minst två timmar i lugn takt. Är du mycket intresserad av detta kulturarv bör du ha en detaljerad guidebok eller gå med i en organiserad guidetur. Det finns mycket att förvånas över här.
En del bor i närheten av ruinerna på vägen dit för mer djungelkänsla och för mer hippiegemenskap.

Vi rekommenderar
Till vänster från busshållplatsen några hundra meter och förbi rondellen med mayahuvudet, ligger det lite trevligare La Cañadaområdet. Det är nära till centrum härifrån.

Logi:

Hostal Yaxkin har olika priser på rummen och är olika bra. Hotel Chablis är bra och dyrare med alla faciliteter, men kan ha extrapris på nätet.

Mat:

Snett mitt över Chablis ligger El Huachinango Filiz (Den glade red snapper´n). Utmärkt fiskrestaurang med goda räkrätter och annat till justa priser. Ej frukost.

Vägval
Palenque - Flores - Tikal (utfärd) - San Ignacio - Caye Caulker (Belize)
Ett åker du med organiserad transport med van, båt och buss till Flores i Guatemala (300-350 pesos) för att se ännu en mayaruin i Tikal. Färden dit tar ca 7 timmar. Du får betala 5 USD vid mexikogränsen och en liten turistskatt vid gränsstaden i Guatemala. Flores är en av Guatemalas trevligaste lilla städer och ligger vid en sjö på en liten ö med kort broförbindelse. Till Tikal är det sen en organiserad mycket tidig morgontur.
Därefter tar du buss till San Ignacio strax innanför gränsen i Belize. Detta är Belizes andra mest besökta turistområde. Ett "djungelområde" med thailandkänsla. Härifrån går färden till Belize City och direkt vidare med båt ut till en av världens mest fantastiska korallområden.

Palenque - Caye Caulker (Belize)
Två tar du nattbussen till mexikanska gränsstaden Chetumal på sju timmar och fortsätter sen vidare med buss till Belize City och båt till Caye Caulker alternativt båt från Corozal (på andra sidan belizegränsen) till den mer turistiska San Pedro på ön Ambergris Caye.
Vägvalet beror på önskan mer tid vid havet eller med mer tempel och inland.

Caye Caulker (Belize)
Det finns bara nattbuss att välja på. Boka gärna dagen innan för att vara säker på biljett. När du kommer till Chetumal på morgonen går bussen till Belize från en station några kvarter därifrån, vid marknaden. Hör annars efter i bussluckan om det finns annan transport till Belize än de vanliga. Ibland säljer man turresor med minibuss till Belize City och Flores till främst turister. Räkna med märklig betalning vi d gränsen (extrainkomst?) på upp till 20 USD för att lämna Mexiko (försök få ett kvitto).
Efter ca 3.5 timmar släpps man av vid watertaxin (den första av två terminaler som ligger ganska nära varandra) i Belize City. Vill du ta ut belizedollar finns en automat några hundra meter till höger om du står med näsan mot piren (du kan också betala båtbiljetten med kort mot en avgift eller med USD).
Med 3X200hk sexcylindriga Yamaha utombordare tar expressbåten dig i full fart ut i Karibiska övärden och efter 40 min. är du framme. Nu är du plötsligt i en annan värld, trött och hungrig och skall välja bostad. Ta det lugnt. Börja anpassa dig. Go slow. Sätt dig på Bamboo några steg från bryggan och låt dig bjudas på en rumpunch. Lämna bagaget och skicka någon vidare att leta rum på den lilla ön. Priserna varierar mycket för både rum och matställen. Kolla först. Försök undvika att komma obokad till en helg eller vid högtid.
Ön är den enklare av de två (den andra är Ambergris Caye) turistöarna som ligger vid världens näst största barriärrev. Caulker är liten med typiska västindiska vibbar. Folk är vänliga och har nära till skratt. Här gäller golfbilar och cyklar, hummerfrossa och dykutflykter. Det är litet med bara tre sandvägar och en strandväg/stig. Hummersäsongen slutar i mitten av februari och startar igen till hösten. Pröva gärna en hummerhamburgare.
Krabba finns ibland. Räkor hela året. Dom är odlade. Fisken är fin.
Tyvärr är den enda lilla badstranden rätt skräpig och med dånande musik. Detta är den enda nackdelen och du vill säkert stanna länge. Bästa bad är från bryggorna. Det finns en ATM som kan bli tömd på helgen, så bunkra upp.

Vi rekommenderar
Fran´s Grill, fast food på strandgatan. Två humrar, bakad pot., ris, två rumpunch & efterrätt för 90kr (du kan dela om ni är två). Öppet endast på kvällen. Bilden visar ett stängt kök.
Menykombinationerna är överlag intressanta på ön.
TIPS: Frukostpriserna är onormalt höga. Det finns coffee to go + goda bröd och bullar på bageriet. Tänk på att det är svårt att växla tillbaka överblivna belizedollar.

Säkerhet
: Låg brottsrisk. Som vanligt; Dress down. Tillfället gör tjuven. Visa inte att du har gott om pengar. Dom rika dricker Guinness, fattiga dricker Rom.
Cykla lugnt. Trafikskylten säger: "Go slow. Vi har två kyrkogårdar och inget sjukhus".

Utflykter:
Guidad snorkeltur är ett måste med bl.a. simtur med tama stingrockor och småhajar. Det finns många turer från några timmar till upp till tre dagar. Pröva en flerdagarstur till öar som är bland de mest lugna och sällsynta i världen. Avgår normalt en gång i veckan.

Tulum

Du lämnar Caye Caulker 07.00 med expressbåten via San Pedro och stämplar ut från Belize här. Betala 7.50 BZD i utavgift.  Sen blir det byte till en ny ännu snabbare båt med 35 knops fart till Chetumal.
TIPS. Köp inte dyr vidareresa ombord eller lockas att ta en taxi efter pass- & tullgenomgången på Chetumalpiren. Det kan bli för dyrt.
Du tar dig vidare tvärts över gatan, över torget och några hundra meter senare tar du en taxi för 20 pesos till la estación de autobuses. Härifrån går resan vidare med buss till Tulum under ca 4 timmar. Du anländer mitt i byn.

Tulum är en liten stad (15 000 inv.) med en bit av genomfartsgatan som centrum. Här finns hotell och en hel del trevliga restauranger. Hyr cykel ( 50-60 p) och hoja ner till stranden. Det är platt som i Danmark. Svänger man höger efter trafikljusen är det 3 km småcharmig cykelväg ner till havet (även bra jogging). Sväng vänster vid poliskuren och det är 3 km till mayaruinen. Strax innan leder småvägar till stranden via servringar och cabanas. Nu är vi på en av världens 10 i toppstränder. På tillbakavägen kan du cykla ut vid huvudingången till templet och 3 km in till staden snabbt och lätt.
Till stranden tar du dig även med colectivo som skall till Playa del Carmen och som går i ett. Du hoppar av vid infarten till mayaruinen efter ca 10 minuter, betalar 5 pesos och promenerar genom entréinfarten till mayatemplet och förbi en bit till första avtag till vänster efter templet. Serveringar och lugn.
Det är dyrare med bostad och matställen vid den långa stranden och vill du leva strandliv finns det ju så många andra ställen i närheten där stad och strand ligger ihop.

Vi rekommenderar

Bostad:
Gå runt och kolla. L´hotelito är trevligt med strandkänsla mitt i stan. 400 pesos för dubbelrum.

Mat & Dryck:
El Mariachi
för bra mex, Pollo Branco för grillad kyckling rätt upp och ner och La Nave för perfekt pizza. El Camello för både genuint prisvärt med havets läckerheter i södra ändan en bit efter att trottoaren tar slut (öppet dagtid). Flor de Michoacan för frukost och fruktjuice på innegården. Har jordens godaste fruktglass. Kolla i boxarna! Elemental omtyckt frukost/lunchställe på sidogata vid vespauthyrningen (ca 450 pesos/dag). Levande musik på flera ställen. 10 X cerveza 100 pesos på baren får anses vara billigt (oftast Sol).

Utflykter
:
Cenotes
, underjordiska floder, är största sevärdheten. Mycket speciellt. Den bästa är Gran Canote ( också den näst största underjordiska flod i världen) och populärast är Canotes dos Ojos.
Mayaruinerna
. Mycket turister från hela kusten. Besök tidigt.
Sian Ka´an
, lagunen, vid södra ändan av stranden med kanotpaddling, fågelliv m.m.
Akumal. 26 km norrut har bästa och tillgängligaste snorklingen. Hoppa av collectivon och gå 5 min till Akumal Playa från vägen. Bästa snorkling är mitt på dagen när solen lyser rakt ner.

Playa del Carmen
Collectivobussarna från Tulum finns mitt över ADO stationen och snett över Weary Hostel. Går med täta turer. Stannar var du vill. Tar ca 45 min. och kostar 35pesos för 63 km. Stannar centralt i Playa. Norrut går dom vidare mot Puerto Morelos och Cancún för 30 pesos.
Stan växer så det knakar och har passerat 100 000 inv. eller 150 000 .... Populär framförallt av Européer. Det finns en "Little Italy".
Stan kan sägas bestå av två världar. Turistiska långa gågatan, Femte Avenyn, med strandområdet och resten av stan bara två kvarter västerut med det vanliga Mexiko. På 5ta. Avenida känns det närmast Las Vegas. Förbered dig på en kulturchock efter vad vi sett tidigare på resan. Här är priserna höga. Happy Hour är dyrare än normalpriser. Här finns stora souvenirbutiker, shower och strandbarer som finns med bland 10 i topp i världen. Stranden söderut innehåller fantasilösa hotell på rad och saknar fristående strandkaffeer och restauranger, vilken verkar helt felplanerat. På strandpartiet nedanför centrala stan får du betala för standstolarna (50 pesos), vilket är ovanligt. Sitter du vid borden och beställer in något är det fritt.
I den andra världen, fem minuter bort, ligger billiga småhotell, hostels och utmärkta prisvärda restauranger, barer, fruktaffärer, bagerier och några jättelika supermercadon.

Vi rekommenderar
Logi:

Hotel Colorado Playa, Calle 4. DR ensuite, kabelTV, fläkt, kitchinette, wifi för 400-450 peso. Kolla även Mom´s Hotel, Calle 4 med liknande förhållande plus en liten pool. B&B Popol Vuh, Calle 4 nära stranden. Olika rum. Kolla först. Ca 4-500 p inkl. frukost.
Kolla även Hostel Rio Playa, Calle 8 nära stranden. Bara dorms, men pool. Ca 200 p pp. Maria Sabina Hotel & Backpackers Hostel, Calle 6. DR ensuite ca 500 peso inkl. frukost och White Elephant hostel, Av 15/Calle 2. DR ensuite 350p.

Mat & Dryck:

El Fagón, 30 Av/Calle 6. Rejält med kött till rätta priser. Värt att köa. Sazón de México, Calle 6. Genuint mexikanskt. La Terraya, Calle 2 vid stranden. Goda fisk- och räkrätter till rätt pris. Grillad kyckling finns lite var stans, liksom enkla taquerias. WalMart, billig supermercado på Calle 8. Färdigmat, bullar & bröd, vin & sprit m.m.
Strandstolar:  
På eftermiddagen kan man förhandla sig till en gratis liggstol om man beställer in något. Sittstolar med bord och parasoll är gratis om man fikar.
Jogging/långpromenad:
Playacar-slingan bland lyxhotell och vackra villor, runt golfbanan på lummig och vacker gångväg.

Musik:

Alltid något på gång någonstans. Hör runt.

Utflykter:

Med colectivo till Puerto Morelos eller Akumal.
Till Puerto Morelos 20 pesos 30 min. Därefter ny colectivo från landsvägen till stranden 5 peso. Liten by med strand nära revet. Dyrare boende och mat. God fisk på La Playita.
Till Akumal
30 pesos. 500m promenad på gångväg till playan. Nära till revet. Bra bad. Stor chans att se havssköldpaddor. Mycket snorkelturer hit. Goda stora portioner på Turtle Bay Café vid plazan.
Guidad (som omväxling) tur till fenomenet Chichén Itzá, stopp vid en cenote och i Valladolid. Kostar ca 490 p för entréer, resa (25 mil totalt) och lunch.

Cozumel
Med färja till dykön Cozumel, 30 min & 155 pesos enkel färd. Ön är Mexikos tredje största. Ca 5 mil lång och 1.5 mil bred. Den är mest känd som en av världens finaste dykställen och för alla stora kryssningsfartyg som lägger till här. Det innebär rikare turister och dyrare prisläge. Här finns enorma souveniraffärer och shoppingarkader. Det är nästan ett nöje att studera utsläppta kryssningsturister som släpper loss på ön. Priserna på ön är mest i dollar. På kvällarna är det ganska lugnt i stan.
Taximonopolet har lagt beslag på trafiken runt ön så det finns inga colectivos. Däremot finns det gott om vespa - och biluthyrning. 
Stan har några gågator runt torget, några lågprishotell och få budgetmatställen. Badstränderna ligger vid hotellområdena lite längre bort på båda sidor av staden. Om man hade anlagt bryggor eller cementplattor vid vattnet nedanför stan hade det varit perfekt. Nu finns det några få steniga ställen söderut som några få går i för att doppa sig.
Det bästa för bad, snorkling och dykning finns på södra delen av ön. Med ditt hyrfordon tar du dig dit. Åk moturs. Palancar är sista badvänliga platsen. Här finns också båtar till revet som överallt annars. Efter det kommer en raksträcka utan annat att se än buskar runt om. Kör på gamla vägen närmast havet, men se upp för hålor och gupp. Efter vägen finns en del attraktioner med inträden som är så vanliga vid Mayakusten. Vid Punta Sur har man nått den vildare och vackre ostsida på ön. Nu följer några stopplatser med serveringar och det är lagom för lunch. Bli inte förvånad om det bjuds på gratis Tequilaprovning fast de flesta kör. Det finns även de som åker runt på bar hop resa. Efter Playa Bonita finns några badplatser med halmparasoller som lämpar sig för siestastopp. Här är vackert och gott om plats. Se upp för farliga strömmar! Ta rundturen i lugnt tempo annars är du snart tillbaka i stan igen.

Vi rekommenderar
Logi:
Hotel Plaza Cozumel har ibland extrapris om du bokar på rätt internetsida. För dryga 300 kr kan du få takpool, kanal-TV, Internet och frukost. I dom billigare rummen kan dock ej fönstren öppnas för vädring så man är helt beroende av ac aggregatet. Kolla även Hostelito som har bara dorms. Posada Eden tar 450 pesos. Dom flesta finns inte på nätet, så det kan bli lite chansning.

Mat & dryck:

Las Palmas, Calle 3/Av 25, är ett av få lågprismatställen. Har bra dagens. Runt den lilla marknaden finns loncerias. Det ligger ett juste ställe mitt emot Hostelito. Gå runt och kolla menypriserna. På torget är det konkurrens och mycket happy hour. En delad pizza och två öl för 60 kronor går att få. Till detta bjuds ibland på musikuppträdande.

Utflykt:

Ta ö-rundturen i lugn takt. Har du inte snorklat ännu så passa på.
Övrigt:
Om du har mindre tid kvar av resan kan du hoppa över Cozumel.

Cancún/Isla Mujeres
Från Cozumel/Playa del Carmen blir det båt och smidigast därefter med ADO-buss från bussterminalen i närheten av färjepiren för 42 pesos tillbaka till Cancún Downtown och cirkeln är sluten.
Har du dagar över kan du tillbringa dom på Isla Mujeres som har bra förbindelser och är nära flygplatsen när det är dags att flyga hem. Färjan från ön tar bara 15 minuter. Sen tar du en taxi en bit bort på gatan som kostar hälften i jämförelse mot vid färjeterminalen. du betalar ca 150 pesos för en halvtimmes färd. Tala om vilken terminal du vill komma till. Priserna på flygplatsen är minst det bubbla. Åker du hem via Miami tar det en dryg timme

Allt är enklare nu när du känner igen dig och har fått massor av egna nya erfarenheter av Mexiko. Vi tror att du är mycket nöjd med din resa.ÖVRIGT
Media:
Lonely Planet, Mexico. Bra med utmärkta kartor, men är rätt tung då den täcker hela Mexiko. Det går att köpa valda kapitel direkt från deras hemsida. Sept. 2010. 952 sid. Ny upplaga sept. 2012.
Överväg den mindre Lonely Planet 300 sid. Cancun, Cozumel & the Yucatan travel guide, sept 2010
Footprint, Belize, Guatemala & Southern Mexico. Täcker från Mexiko City, men ej Puebla, och resten som du behöver. Lagom format. Ny upplaga 2012.
Köp guiderna billigast här
 >Komplettera reseinformationen med Gratisguider som du hittar här

Utveckling:

Mayakusten utvecklas fort. Små byar och städer blir snart stora turistorter.
Det byggs bostadsrätter för turister och stora resorts.

Golf:

Golfbanorna är onödigt exklusivt dyra. Bokas säkrast med något golfpaket.

Mat:

Missa inte vårt Mexikanska matlexikon. Maten är en stor del av resan. Det finns så mycket. Mör arrangerabiff, mumsiga club sandwish, tacos med varierande pålägg, guacamole, mole poblano, ttlayuda och många andra goda lokalrätter, skaldjur, helgrillad fisk, färska juicedrycker, mängder av olika varierande ölsorter, prisvärda rumsorter m.m.
Läs mer om mat och matkostnader i boxarna i högerspalten.
(Bild t.h. visar vattenflaska 20 liter för 20 pesos - 11 kr.)

Internet:
Finns för det mesta gratis där du bor. Gott om internetcaféer.

Logi:

Generellt sätt är det bra standard för enkelt boende. Hostel är inte billigare än småhotell om du vill dela dubbelrum. Sovsal kan kosta 100 kr och är ni två bor ni bra på ett hotell för 200 kr. Ofta med wifi, kabel TV, fläkt och toa på rummet. För lite mer kan du få kitchinette och ibland pool. Mer än ca 300 kr bör det inte kosta. Det finns ibland flera bäddar i rummet, vilket gör det ännu billigare om man är fler.
Habitaciones (rum) är ungefär som småhotell eller B&B.
Fördelen med hostel är att det är lättare att träffa andra och få bra info på budgetutflykter, cykeluthyrning m.m. Men det går att besöka ett hostel om man vill kolla mer.
Cabanas (hydda) kan vara ett billigt alternativ, men också lyxigt.
Billigaste är att hyra två krokar till sin hamaca (hängmatta som köps billigt).
Många bostäder finns ej på Internet, utan bokas på plats. Vid högsäsong/helger på vissa populära platser är det klokt att boka i förväg.
>Det gör du bäst här

            
++++++++++++++++++
Verkligheten förändras fort. Hotell och restauranger byter namn, ägare och försvinner ibland helt. Det kommer nya sköna att lära känna. Använd ovanstående som riktlinjer för egna upptäckter och erfarenheter. Febr . 2011
© budgetres.se  Samtliga foton av BRG foto  

 
 

     Zooma in resans platser

 
 
Tillbaka till startsidan > Budgetres.se
 

 

MER

 


Mexiko

Yucatánhalvön

Mexikanskt Matlexikon

Om du kommer till Cancún

Om du kommer till Isla Mujeres

  


 

Gratisguide
Belize Islands Guide
A Guide to Ambergris Caye,
Caye Caulker
and Belize’s Other Islands
 av Lan Sluder
> Öppna här

201508
 

 

CIRKAPRISER KR
Per Person

 


Flyg TR  Mexiko                        6000
Expressbåt Isla Mujeres TR           80
Flyg Aeroméxico till MEX         1100
Buss Puebla - Oaxaca 1kl            200
Minibuss Oaxaca - P. Escond.       95
Nattbuss Puerto - S Cristobal       255
Buss S. Cristobal - Palenque         80

Nattbuss Palenque - Chetumal    205
Minibuss till Belize City                 80
Water taxi till Caye Caulker           65
San Pedro Belize Water Taxi      250

Buss Chetumal - Tulum               120
Colectivo Tulum - Playa                20
Båt Playa - Cozumel  TR             165
Buss Playa - Cancún                      23
(2011)

  


 

 

MEXIKO

 


   
● Lågt prisläge i Mexiko
● Ej visum för svensk medborgare upp till 180 dagars vistelse
●Säg till om returtid vid ankomst
● Mest spanska, en del engelska funkar
● Tag med parlör
● Dricksvatten på flaska gäller. Renat vatten på flera boställen.
● Högertrafik. Hjälmtvång.
● God mathygien är viktigt
● Vanliga vaccinationerna  för det mesta.
● Myggmedel. Solkräm.
● Läs på om säkerheten


  


 

 

MENY EXEMPEL
40 PESOS

 


Grönsakssoppa

Kycklingfyllda tortillas
med ost och grädde
eller
Biff med advokadosallad


Kaffe, te eller efterrätt

Karaff apelsinsaft eller vatten
Varma tortillas
----------
Normalpris för lunch eller dagens meny på enkelt snyggt ställe i Oaxaca.

  2011


 

 

MATKOSTNADER MEXIKO

 


Frukost 25 kr
Stor mugg kaffe/te, färsk apelsinjuice, 3 skivor rostat bröd, smör, marmelad eller blandad frukt (varierat med melon, vattenmelon, papaya, banan, äpple)

Menylunch
25-35 kr + dryck
(öl, läsk, vatten 10-15 kr)


Middag
25-40 kr + dryck


Mango 5kr/kg
Öl 15-30 peso.
10x i hink från 100 peso

Mycket Happy Hour - Hora Feliz

(2011)
  


 

 

BELIZE

 


Språk: Engelska
Lite dyrare än Mexiko
Inget visum
Kolla säkerhet ffa i Belize City
Se vaccinationer
(för vissa områden)

  


 

 
 

Väder Oaxaca de Juárez

 

Väder Puerto Escondido

 

Vädret San Cristóbal de las Casas

 

Väder Belize City

 
 
 

  

reseannonser
 

 
 
 

 

 

 

Copyright © budgetres.se 2011-2015

Med reservation för ändringar. Vid skillnader gäller uppgifterna från leverantörerna.
För frågor vid bokning och biljetter hänvisas till respektive kundservice
Synpunkter på budgetres och samarbetspartners till info@budgetres.se
om oss | kontakta oss | annonsera | press